Chocolade

Menakao Combava & Pink Pepper, tree-to-bar chocolade uit Madagascar

Menakao Combava & Pink Pepper

Tot nu toe schreef Noskos in zijn eentje de reviews over chocolade voor Foodaholics. Inmiddels hebben we beiden de training en het examen voor het “Level 1 Certificate in Chocolate & Cacao Tasting” achter de rug, heb ik ook al tientallen repen geproefd en weet ik ook steeds meer over chocolade. Hoog tijd om óók eens aan het reviewen te slaan!

De eerste reep die ik onder de loep neem is de Menakao Madagascar Combava & Pink Pepper. Op Madagascar groeien cacaobonen met een eigen unieke smaak. Als je regelmatig chocolade proeft, zoals wij doen, zijn de repen uit Madagascar eigenlijk de eerste die je er feilloos uit kan pikken.

Menakao is een unieke chocolademaker. Als één van de weinigen produceren zij hun chocolade direct bij de bron: op het eiland Madagascar zelf. Dit betekent dat ze heel nauw samen kunnen werken met de lokale boeren en in staat zijn ze een eerlijke prijs voor hun cacao te betalen. De boeren krijgen zelfs veel meer betaald voor hun bonen dan de gangbare Fair Trade prijs. Ook voor de mensen in de fabiek van Menakao wordt erg goed gezorgd, zo verdienen ze ruim boven het minimumloon en doen mee aan een pensioen- en sociaal plan.  De mannen en vrouwen van Madagascar zijn volgens eigen zeggen het hart van de Menakao chocolade. Op de – opvallende – verpakkingen van de Menakao repen zijn daarom als blijk van respect inwoners van Madagascar afgebeeld in traditionele kleding.

Menakao heeft op dit moment een assortiment van 10 verschillende repen, waaronder twee melkchocolades en één 100% reep. Een aantal van de repen heeft toevoegingen, zoals hazelnoot, chili, vanille en zeezout. En dus de combava & pink pepper reep, die ik voor jullie review. Ik proefde de Menakao Combava & Pink Pepper voor het eerst op de professionals expo van de Highfive Company en raakte eigenlijk meteen geïntrigeerd. Gelukkig zat er een kleine reep van in de goodiebag, dus kon ik thuis eens een beter oordeel vellen.

Hoe smaakt de Menakao Combava & Pink Pepper?

Combava is een citrusvrucht, verwant aan de limoen. Misschien ken je hem beter als kaffir limoen, waarvan de bladeren vaak gebruikt worden in Aziatische recepten. In eerste instantie vond ik het toevoegen van citrus aan een reep uit Madagascar nogal gewaagd. Chocolade uit Madagascar staat bekend om zijn hoge aciditeit (zuurgraad) en dan ook nog citrus toevoegen?

Bij het proeven van de reep viel me echter direct op hoe mooi de smaken samen gaan. Je proeft heel duidelijk citrus, met daarnaast het – voor mij – zo herkenbare, bijna twinkelende, zuurtje van Madagascar. De pink pepper geeft het een heel klein beetje een spicy bijsmaakje, maar is niet heel extreem aanwezig. Dat vind ik een pluspunt, want in sommige repen met peper is het bijna alsof er een peperbus overheen is leeg gegooid.

De combinatie met het cacaopercentage van 63% in deze reep maakt het tot een vrij lichte reep.  Fruittonen voeren duidelijk de boventoon. Ik proefde daarnaast ook iets bloemigs en kreeg heel erg de associatie met zomer.  De smaak blijft vrij lang hangen, maar wel heel subtiel.

De Menakao Combava & Pink Pepper bevat zonnebloemlecithine in plaats van het gangbaardere sojalecithine. En dat is fijn voor hen die geen soja willen of kunnen eten, hoewel er nog wel sporen van (GMO vrije) soja aanwezig kunnen zijn.

Wat mij betreft is dit een reep die ik zeker nog eens zal kopen. Het is ook echt een chocolade waarmee je ook bezoek eens heel wat anders kunt laten proeven. En dat doe ik heel graag, want ook in real life laat ik mensen graag kennismaken met andere soorten chocolade.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.