Cocktails & Drankjes Op de koffie bij... Travel

Monkey 47 een eigenzinnige gin uit het Zwarte Woud

Monkey 47 GinMidden in het Zwarte Woud vind je de distilleerderij “Zum Wilde Affen” waar Monkey 47 gin wordt gemaakt. Alexander Stein is de man achter deze gin en iemand die er een bijzondere eigen visie op nahoudt. Precies het soort mensen waar wij van houden. Toen Foodaholics een uitnodiging kreeg om een bezoek te brengen aan de distilleerderij om te zien hoe deze gin gemaakt wordt waren we meteen enthousiast. Dat enthousiasme werd nog groter toen we hoorden dat Alexander zelf de rondleiding zou geven en we hem het hemd van het lijf mochten vragen. Op naar het Zwarte Woud dus!

De distilleerderij bevindt zich bij Lossburg en is gevestigd in een oude boerderij. We werden rond het middaguur zeer gastvrij ontvangen met, hoe kan het anders, Monkey 47 gin & tonics. Ook was er om de eerste honger te stillen brood met fantastische Schwarzwalderham. Dit alles was slechts de aanloop naar een heerlijke lunch met pretzels, aardappelsalade en maultaschen. Maultaschen zijn een soort Duitse ravioli in bouillon, maar dan formaat vierkante hamburger in deeg, fantastisch!

Monkey 47, geen consessies

Na de lunch kon de Monkey Safari zoals ze hier de rondleiding door de distilleerderij noemen beginnen. Elke batch begint met het heel dun schillen van citroenen en grapefruits. Alexander gebruikt verse schillen omdat daar de etherische oliën in zitten die de meeste smaak afgeven van de vrucht. Hier zien we voor het eerst de visie van Alexander naar voren komen, alleen het beste is goed genoeg en als dat meer tijd of geld kost dan is dat geen probleem. Er worden geen concessies gedaan op de kwaliteit. Dus elke ochtend worden er anderhalve pallet citroenen en grapefruits  geschild. De citrusvruchten zijn biologisch en voor het grootste deel afkomstig uit Sicilië, ook weer vanwege de hoge kwaliteit.

Monkey 47 - Alexander Stein

Alexander Stein

Dan wordt er een verzameling kruiden en specerijen bij elkaar gedaan en waar nodig worden die vers gemalen. Ook hier is alles van de beste kwaliteit. Dit mengsel gaat samen met de citrusschillen in een vat met alcohol waar al een tijd vossenbessen hebben staat marcereren.  Met een hele grote staafmixer wordt alles gemengd en mag het geheel een week trekken om alle smaken af te geven aan de alcohol. De smaak van de gin wordt hier voor zo’n 85% bepaald.

In totaal gaan er 47 ingrediënten in (weet je ook meteen waar de 47 voor staat), de vossenbessen vond ik één van de grote smaakmakers. Verder ging er natuurlijk jeneverbes bij en onder andere koriander, engelwortel, gedroogde schil van bittere sinaasappel, citroengras, kamille, lavendel, sparrentoppen en braamblad. Ook bevat het mengsel nog een mix van verschillende pepers dat zo lekker is dat Alexander hem ook aan een aantal lokale restaurants verkoopt.

De vaten die gebruikt worden zijn goed voor uiteindelijk 120 flessen Monkey 47 en nog makkelijk met één persoon te verplaatsen. Dit stamt nog uit de tijd dat er geen heftruck was en alles met de hand ging. Alexander zegt zelf dat hij bij een kleine batch alles beter kan controleren en tot een beter eindresultaat komt. Hij vergelijkt het met koken voor vier personen of honderd personen tegelijk, je kunt meer aandacht aan het uiteindelijke resultaat besteden.

De distillatie

De distillatie vindt plaats in een ander gebouw op het terrein. Je vindt daar een koperen constructie die nog het meeste lijkt op iets uit een verhaal van Jules Verne. Vier distilleerkolommen die samen komen in het centrale koeldeel Elke kolom is vernoemd naar een beroemde aap: Miss Baker (de eerste aap die levend terugkwam uit de ruimte), King Louie (Jungle Boek), Cheetah (Tarzan) en Herr Nilson (Pipi Langkous).

Monkey 47 - DistileerkolommenDe inhoud van een vat wordt in het onderste deel van een kolom gegoten en er wordt een mandje met nog wat verse kruiden en specerijen in de kolom gehangen. Dan wordt de vloeistof opgewarmd en gedistilleerd, door de constructie is de gin 5 maal gestookt als het boven is en richting de koelkolom gaat. In totaal duurt het 120 minuten om de inhoud van een vat te distilleren en dat levert de grondstof op voor 120 flessen gin.

Normaal wordt deze sterke variant gin meteen gemengd met water en gebotteld, niet bij Monkey 47. De onverdunde versie gaat in grote aardewerk vaten om negentig tot honderd dagen te rijpen. Volgens Alexander reageert de jonge gin met zuurstof en verbetert de smaak gedurende die tijd.

Monkey 47 - Aging barrelsNa het rijpen gaat de sterke gin naar een andere plek om met water gemengd en gebotteld te worden. Dit alles om overlast van vrachtauto’s en dergelijke voor de andere boerderijen van dit gemoedelijke plaatsje te beperken.

Monkey 47 Sloe Gin, Distiller’s Cut en experimenten

Een deel van de gin wordt gebruikt om Sloe Gin te maken. Sloe gin is een likeur op basis van sleedoornbessen (ook wel sleepruimen genoemd). Deze zure bessen worden met suiker op gin gezet en zo ontstaat na een tijdje Sloe Gin. Sloe Gin is heerlijk om zo weg te nippen en warmt je tijdens de koude dagen goed op.

Omdat mensen commentaar hadden dat Alexander’s gin met 47 ingrediënten te complex was maakt hij elk jaar een speciale versie met een extra ingrediënt, de Distiller’s Cut. Deze zeer gelimiteerde gins worden inmiddels driftig verzameld en brengen hoge prijzen op bij veilingen. Dat is niet waarom hij ze maakt, “Maar je kunt ze moeilijk allemaal zelf houden natuurlijk.”.

Ook experimenteert Alexander met het rijpen van gin in houten vaten. Hij liet doorschemeren dat de gin gerijpt in moerbei houten vaten een goede kanshebber is om binnenkort in de winkels te verschijnen.

Geen allemansvriend

Doordat Monkey 47 een complexe gin is is het zeker geen allemansvriend. Hij is net als z’n maker een beetje eigenwijs. Is dat erg? Nee hoor, want als hij je mag dan is hij ook heel erg lekker.
Hou met de keuze van je tonic wel rekening met de complexiteit. Met een uitgesproken tonic kan het een beetje botsen. We dronken hem in het Schwarzwald met Thomas Henry en Schweppes Premium Tonic en dat pakte heel goed uit. Bij een eerdere ontmoeting met Fever Tree vonden we hem minder goed uit de verf komen.

Monkey 47 is een gin voor mensen die meer diepgang zoeken en Alexander is er heel erg goed in geslaagd om dat in een fles te vangen. Door zijn tijd te nemen voor de bereiding en te kiezen voor alleen de beste ingrediënten heeft hij een hele mooie gin ontwikkeld waar je als liefhebber heel erg blij van wordt.

Wil je zelf een keer kijken hoe Monkey 47 gemaakt wordt? Dat kan, maar alleen op afspraak, wanneer de rondleidingen zijn kun je hier lezen.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.