We zetten het Midden-Oosten thema nog even voort met het bijgerecht van ons kerstmaal. Mujadara is een Libanees gerecht met rijst, linzen en gekarameliseerde uien. Heel traditioneel en het heeft totaal niks met kerst te maken, maar het past echt geweldig bij het hertenrack met labneh wat we tijdens onze kerstmaaltijd als hoofdgerecht serveren. We serveren hem met een muntyoghurt, maar de labneh van het hert is er ook onwijs lekker bij!
Naast dat dit recept voor nu perfect bij ons kerstmenu past, is dit een recept waar je de rest van het jaar óók veel plezier aan kunt hebben. Mujadara is zo’n gerecht waar van alles samenkomt: een berg knapperige gekarameliseerde ui, warme winterkruiden zoals piment en kaneel, linzen en rijst om je buik te vullen en frisse yoghurt. Maak er op een koude dag een grote schaal van met wat merquez worstjes en gegrilde groenten en je hebt een geweldige wintermaaltijd. Voor ons kerstmenu kun je er nog een frisse salade bij maken (met babyspinazie en dadels bijvoorbeeld) of ook kiezen voor wat simpele gegrilde groenten.
Mujadara met yoghurt en amandelen
Ingrediënten:
voor 6-8 personen
200 gram linzen
12 sjalotten of meer als je echt een grote berg wil (je kunt ook gewone uien gebruiken)
2 tenen knoflook, gehalveerd
60ml zonnebloemolie
1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel korianderzaad
2 theelepels kaneel
2 theelepels piment
peper en zout
flinke snuf nootmuskaat
200 gram basmati rijst
sumak
geschaafde amandelen, geroosterd
voor de yoghurt:
200 ml yoghurt (ik vind het het lekkerst om een wat dikkere variant te nemen, zoals Turkse of Griekse)
gehakte munt naar smaak (en/of andere kruiden als je dat lekker vindt, zoals koriander of peterselie)
sap van een halve limoen
2 tenen knoflook, gehakt
zout en peper
Bereiding:
Kook de linzen ongeveer 15 minuten in ruim water samen met 2 tenen knoflook tot ze zacht zijn. Giet af en zet apart.
Verhit de olie op een middelhoog tot hoog vuur en frituur de helft van de sjalotten tot ze bruin en knapperig zijn. Let hierbij héél goed op, want ze worden van het ene op het andere moment verraderlijk snel te donker en bitter. Leg de sjalotjes op wat keukenrol en gooi er wat zout over.
Zet het vuur wat lager en voeg de andere helft van de sjalotten toe. Bak deze al roerend tot ze goudbruin zijn en voeg dan de kruiden toe. Roer dit goed door elkaar en bak dit 2 minuten. Voeg de rijst toe samen met een theelepel zout en bak, al roerende, voor 2 minuten. Voeg tot slot de linzen toe, samen met 600 ml water. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat 25 minuten sudderen (of tot het vocht is opgenomen en de rijst gaar is).
Maak ondertussen de yoghurt: combineer yoghurt, gehakte kruiden, citroensap, knoflook, wat zout en een beetje peper. Houd wat van de kruiden achter ter garnering.
Als de rijst gaar is, doe je alles in een grote schaal en garneer het met de gefrituurde uien, amandelen, kruiden, wat sumak en serveer met de yoghurt.
No Comments