Ik schreef het al eens eerder: pancakes zijn voor mij echt het ultieme verwenontbijt. Maar gewoon een pancake is ook maar een pancake en daarom varieer ik graag een beetje, zowel qua bereiding als beleg. Ricottapannenkoeken zijn nog altijd favoriet, maar deze American pancakes gevuld met appel gaan ook vaker op het menu komen! Net als bij de ricottavariant gaat er een stijfgeklopt eiwit door en krijg je daardoor een superfluffy resultaat.
In de Foodybox Zomer van PR bureau Kroon op het Werk zat een flesje Magners cider. Superlekker om zo op te drinken, maar ik wilde er natuurlijk mee koken. Het grootste deel van het flesje verdween in een gerecht met gesmoord buikspek. Deze gaat ook zeker op het blog komen, maar dit recept moet ik nog een beetje finetunen. Ondertussen stond er nog wel een zielig restje cider in de koelkast te verpieteren. Geen idee waarom ik het niet opgedronken heb trouwens. Weggooien is in ieder geval zonde, dus mocht deze cider gaan shinen in een siroop voor bij appelpancakes. Als je geen cider hebt of als er kinderen aanschuiven en je liever niet met alcohol kookt, kun je de cider ook vervangen door appelsap.
Pancakes met appel en cidersiroop
Ingrediënten:
voor ongeveer 6 pancakes
100 gram bloem
2 theelepels suiker
¼ theelepel baking soda
snuf zout
½ theelepel kaneel
½ appel, fijngesneden (de rest van de appel kun je er los bij serveren)
160ml karnemelk
1 groot ei, gescheiden
2 theelepels gesmolten boter
¼ theelepel vanille extract
Voor de siroop
60 gram suiker
2 theelepels maizena
160ml appelcider of appelsap
1 stokje kaneel
Snuf nootmuskaat
Bereiding:
Mix de bloem, suiker, baking soda, zout en kaneel door elkaar in een kom. Roer de appel erdoorheen. Je kunt ook nog rozijnen toevoegen. Mix in een andere kom de karnemelk, eigeel, gesmolten boter en vanille extract en voeg dit mengsel bij de droge ingrediënten.
Klop het eiwit stijf en meng dit rustig door het beslag. Niet te hard roeren en zeker niet kloppen, dan roer je alle luchtigheid er weer uit!
Warm een koekenpan op met wat olie of boter op medium hoog vuur en bak de pancakes. Je hebt ongeveer een juslepel beslag nodig per pancake. Als er bovenop bubbeltjes ontstaan, kun je de pancake omdraaien.
Meng ondertussen in een sauspannetje de suiker, cider en maizena. Zorg dat de maizena helemaal is opgelost, anders krijg je straks klontjes in je siroop. Voeg het kaneelstokje toe en breng aan de kook op medium hoog vuur. Laat de siroop een minuutje of 2 al roerende koken (of tot hij wat is ingedikt). Verwijder het kaneelstokje en voeg een snuf nootmuskaat toe.
No Comments