Travel

Paris, je t’aime – hotspots in Parijs

Parijs - kind in snoepwinkelParijs is mijn eerste liefde. En het is een blijvende liefde, Parijs en ik raken de rest van ons leven niet op elkaar uitgekeken, dat weet ik zeker. Ik kwam voor het eerst in Parijs toen ik 16 was. Mijn eerste vakantie zonder ouders. Een georganiseerde busreis, met stiekem veel meer vrije ruimte dan de overbezorgde ouders van mijn beste vriendinnetje beseften. Het was liefde op het eerste gezicht en inmiddels liggen er heel wat van mijn voetstappen in Parijs. Ik vierde er de liefde met mijn eerste serieuze vriendje. Ik werkte er een paar weken. Ik ging erheen voor fototrips met andere fotografen, waardoor ik inmiddels duizenden foto’s heb van deze zéér fotogenieke stad. Ik verbrak er een relatie. Ik spendeerde er een hele fijne zonnige week in mijn eentje na een moeilijke periode. Ik was er zonder een cent op zak. Ik was er soms even snel voor een paar uurtjes onderweg naar andere plekken in Frankrijk. Nou ja, het is wel duidelijk: ik houd van Parijs.

En Parijs is natuurlijk de hemel voor een foodie! Afgelopen Pasen was ik samen met mijn lief een aantal dagen in Parijs. En hoewel ik niet wil pretenderen dat ik je een lijstje ga voorschotelen met DE hotspots van Parijs – volgens mij is zo’n lijst sowieso onmogelijk om te maken – neem ik je graag mee langs een aantal plekken die ik de moeite waard vond. Met lekker veel foto’s, want plaatjes kijken van Parijs is gewoon altijd fijn, toch?

Rue des Martyrs

Rue des MartyrsEen groentenboer aan de Rue des Martyrs

Geen koffietentje, geen restaurant, geen bijzonder bakkertje. Nee, deze eerste hotspot is een hele straat! De Rue des Martyrs (Martelarenstraat) is een straat op de heuvel van Montmartre. Het in Montmartre gelegen deel van de straat is niet bijzonder interessant, maar het deel tussen de Boulevard Clichy en de Rue Saint-Lazare in het 9e arrondissement is een ware foodie heaven. Prachtige bakkerijtjes worden afgewisseld met overdadig gevulde groentewinkels en viswinkels met de prachtigste fruits de mer, uitgestald op ijs. Het wemelt er van de specialistische delicatessenzaakjes en chocolatiers. Je vindt er onder andere ook een vestiging van de Rose Bakery (daarover later meer) en de ijswinkel Glaces Glazed, waar ze ijs verkopen met gewaagde smaken zoals chocola met gember en wasabi (met de fantastische naam Black Sugar Sex Magic).

Glaces GlazedGlaces Glazed

Ik had het geluk dat ons supertoffe hotel – geheel bij toeval – letterlijk om de hoek lag van de Rue des Martyrs en we op weg van en naar de metro elke keer door de straat konden wandelen. Het gaf me alle kans om te watertanden bij alle etalages en hier en daar wat uit te proberen. Maar eigenlijk zou je er gewoon in de buurt een appartementje moeten huren en er vervolgens een week of wat spenderen. Je tassen vullen bij al die prachtige winkels, een praatje maken en vervolgens een paar uur de keuken in om wat geweldigs op tafel te toveren. Ik teken er zó voor!

Rue des MartyrsWatertanden voor de etalages

Ik ben niet de enige die enthousiast is over deze straat. Elaine Sciolino – voorheen werkzaam voor The New York Times in Parijs – schreef zelfs een heel boek over de Rue des Martyrs: The Only Street in Paris, Life on the Rue des Martyrs. 

RAPRAP – heel veel Italiaanse lekkernijen

Als je trouwens de Rue des Martyrs naar beneden afloopt, loop dan nog een klein stukje door. Op het kruispunt zit namelijk ook nog RAP, waar je – als je van Italiaans eten houdt – écht ook even binnen moet lopen. Deze Italiaanse delicatessenzaak zit in een heel klein pandje, maar staat bomvol met mooie producten.

RAP
4 Rue Flechier, 75009 Paris

Glaces Glazed
54 Rue des Martyrs, 75009 Paris

Rose Bakery

MatchacakeMatcha-frambozencake

Rose Bakery, you’ll love it or hate it. Rose Bakery is gelegen in Le Marais. Tenminste, de vestiging die wij bezochten, want pas na vier dagen kwamen we erachter dat er dus ook nog eentje op de Rue des Martyrs is. Wij zijn daar niet binnen geweest, dus dit stukje beperkt zich tot de Le Marais vestiging. Le Marais is happening (en met een goede reden, want het is een zalige wijk), maar dat maakt ook dat tentjes als Rose Bakery behoorlijk aan de prijs zijn én druk. Tijdens piektijden kan het dus zijn dat je even moet wachten tot er een tafeltje vrij is.

Rose BakeryEten tussen de voorraden

Prijzig en druk zijn beiden natuurlijk legitieme redenen om Rose Bakery te vermijden. Maar er zijn ook genoeg redenen om er wél even binnen te wippen. Zo at ik er echt een fantastisch lekkere quiche en een hele goede matcha-frambozencake. De koffie is ook prima en de inrichting vond ik erg tof. Ook wel een beetje gek trouwens, want het is bijna alsof je in een magazijn zit te eten. Dat klinkt wellicht niet meteen positief, maar ik vond het een heel leuk sfeertje.

Als je geen zin hebt om te wachten, kun je de cakes en quiches trouwens ook gewoon bij de balie bestellen en meenemen.

Update juli 2017: De door ons bezochte vestiging van Rose Bakery is inmiddels helaas gesloten. De vestiging op de Rue des Martyrs is nog steeds open. Tevens is er een shop op de Rue de Navarin en een tea-room in de Bon Marché.

Rose Bakery
46 Rue des Martyrs, 75009 Paris

Marché des Enfants Rouges

Marche des Enfants RougesVers brood op de Marché des Enfants Rouges

Ook in Le Marais ligt de Marché des Enfants Rouges. De naam van deze (overdekte) markt klinkt je wellicht wat vreemd in de oren. Rode kinderen? Heel lang geleden lag er in deze buurt een weeshuis waarvan de kinderen rode manteltjes droegen, de kleur van christelijke liefdadigheid. De naam verwijst dus nog steeds naar deze kinderen.

Op de markt geen rode kinderen, maar wel héél veel lekker eten! Naast diverse stalletjes met groenten, vlees en kaas, vind je er allerlei stalletjes waar je een maaltijd kunt afhalen, die je vervolgens een stukje verderop aan een tafeltje op het terras kunt opeten. Het is er – zeker rond lunchtijd – populair en er staan bij sommige stalletjes rijen rondom, maar in de rij staan is helemaal niet erg, want je kijkt er je ogen uit! En ook je neus zal zich niet vervelen, want de heerlijkste geuren drijven er in het rond.

Marche des Enfants RougesDe couscous van dit stalletje trekt drommen mensen

Men zegt trouwens dat dit de oudste markt van Parijs is, hij dateert uit het jaar 1612 en is in 2002 volledig gerestaureerd. Ik heb geen idee of dit helemaal klopt, want heel veel zie je er niet van. Er zijn marktgebouwen die er stukken mooier uit zien. Maar laat je dat vooral niet weerhouden van een bezoekje aan deze markt, je zult er hoe dan ook geen spijt van krijgen.

Marché des Enfants Rouges
37 Rue Charlot, 75003 Paris

L’Eclair de Genie

L'Eclair de GenieKeuzestress voor de toonbank van L’Eclair de Genie. Ik wilde ze allemaal proeven!

Oef! Ik weet niet of de ontdekking van L’Eclair de Genie nou zo’n goeie was eigenlijk… de eclairs hier zijn zo vre-se-lijk lekker! Hoewel, misschien is het eigenlijk juist wél goed, want zo’n saaie eclair bij de bakker in Nederland zal me niet meer zo snel kunnen verleiden.

De klassieke eclair is al sinds de 19e eeuw een favoriet dessert onder de Fransen. Maar je moet toch eerlijk toegeven dat de eclair stiekem wel een beetje suf is en ook al niet zo heel mooi, zeker vergeleken bij kleurrijke macarons, trendy cronuts en andere ‘sexy’ zoetigheden. Enter L’Eclair de Genie. Christophe Adam, eigenaar van L’Eclair de Genie, moderniseerde de eclair en stak hem in een fris jasje. Eclairs in alle kleuren van de regenboog afgemaakt met eetbaar zilverpoeder. Hij ontwikkelde hippe smaken zoals yuzu, salted caramel en passievrucht met crispy framboos. De winkels zijn felgeel, clean en strak.

L'Eclair de GenieShiny! We kozen voor salted caramel en passievrucht met crispy framboos

Het lukte Adam zelfs om de kritische Parijzenaren verliefd te laten worden op zijn eclairs. De winkels van L’Eclair de Genie zijn inmiddels op verschillende plekken in Parijs gevestigd en lopen zeer goed. Sta je voor de toonbank en kun je niet kiezen? Persoonlijk raad ik je de eclair met salted caramel aan. To die for!

À la Mère de Famille

A la Mere de FamilleDe paasetalages van À la Mère de Famille trekken veel bekijks

À la Mère de Famille is een keten van chocoladewinkels en tevens de oudste chocolatier van Parijs. De originele vestiging in Montmarte (en dat is ook de winkel is waar je heen moet gaan) is geopend in 1761. Inderdaad, dit jaar vieren ze hun 255-jarig bestaan! À la Mère de Famille is een echt familiebedrijf, hoewel al lang niet meer in handen van de orginele familie. Momenteel zwaait de familie Dolfi de scepter over de chocolaatjes.

Of over de chocolaatjes? Eigenlijk is à la Mère de Famille zoveel meer dan een chocolatier. Naast chocola verkoopt men er nougat, gekonfijt fruit, jam en allerhande koekjes en andere kleine snoeperijen. De etalages rond Pasen zijn wereldberoemd en een lust voor het oog. En oh, die winkel zelf! De scheefgezakte groene gevel met gouden letters. De robuuste houten toonbanken. Het kassahokje waar je moet afrekenen. Zo mooi! Ik wilde binnen ontzettend graag foto’s maken, maar durfde niet zo goed. Dus ga er vooral zelf heen en verlekker je aan al het moois en lekkers.

Mocht je nou niet in de gelegenheid zijn om naar Parijs te gaan, à la Mère de Famille heeft ook een prachtig kookboek. Achter een kaft met diezelfde groene gevel bevindt zich de geschiedenis van de winkel, verhalen van vaste klanten én geven ze zomaar een stuk of honderd van hun originele recepten prijs.

À la Mère de Famille
35 Rue du Faubourg Montmartre, 75009 Paris

Strada Café

Café StradaKoffie kan op vele manieren bij Strada. Wij gingen voor de V60

Stedentripjes verlopen voor mij ongeveer als volgt: ontbijt – bij voorkeur bij een tof koffietentje-, wandelen of iets bekijken, koffie – bij een tof koffietentje -, wandelen of iets bekijken, lunch – bij een tof koffietentje-… enzovoort. Koffie is een redelijk rode draad door de dag heen. Strada vonden we via Foursquare (daar ga ik binnenkort trouwens ook eens over schrijven!) toen we op weg waren naar de Grande Galerie de l’Evolution in het Jardin des Plantes. Voor we ons onder zouden dompelen in de evolutie hadden we behoefte aan een versterkend bakje koffie. Strada bleek een schot in de roos en uiteindelijk lunchten we er ook.

Lunch bij Café StradaPrima lunch!

Strada Café is all about good coffee, healthy food and relaxed melodies surrounded by nice people. Dat is wat Strada zelf schrijft op hun website en eigenlijk dekt dat de lading ook gewoon helemaal. Strada heeft verschillende soorten mooie koffie in het assortiment en biedt zowel espresso als filter. Het lunchmenu is beperkt, maar wat ze serveren is wel heel goed. Ik at er een enorme salade met avocado en een perfect gepocheerd eitje, met daarnaast een flinke kom courgettesoep. Naast koffie en lunch worden er ook nog allerlei huisgemaakte zoetigheden verkocht. Het personeel is heel vriendelijk en neemt alle tijd voor je. Onze serveerster bleek overigens Nederlandse te zijn wat een heel gezellig gesprek opleverde.

Strada Café heeft twee vestigingen. Wij bezochten de vestiging op de Rue Monge, gelegen ongeveer tussen Le Jardin des Plantes en het Panthéon.

Strada Café24 Rue Monge, 75005 Paris
94 Rue du Temple, 75003 Paris

G. Detou

G. DetouDe winkel van G. Detou staat overvol

J‘ai de tout, ik heb alles, is wat je hoort als je de naam van deze winkel uitspreekt. Need I say more? Een winkel die zelf al zegt dat ze alles hebben? Oké, nooit alles natuurlijk. Maar voor wie van koken en bakken houdt is dit the place to be in Parijs. Chocolade uit alle windstreken, zowel volledige repen als chocolate chips in kiloverpakkingen. Vanillestokjes in grootverpakkingen. Prachtige pistache. Saffraan. Mosterd. Blikjes tonijn en sardines. Koffie. Crème de nougat. Suiker in alle soorten. Taartdecoratie. Benodigdheden voor moleculair koken. De schappen van G. Detou staan van boven tot onder stampvol.

Het is wellicht even zoeken naar wat je nodig hebt, maar het personeel van G. Detou spreekt doorgaans goed Engels: veel Amerikaanse expats komen hier voor artikelen die ze elders in Parijs lastig kunnen krijgen en ook toeristen komen hier regelmatig souvenirs of kadootjes kopen.

G. Detou heeft twee winkels naast elkaar, met elk een ander assortiment. Je moet in elke winkel apart afrekenen en het afrekenen gaat in twee stappen. Je presenteert eerst je waren bij de toonbank, rekent vervolgens af bij het kassahokje en neemt je spullen dan weer mee bij de toonbank waar ze ingepakt worden.

G.Detou
58 Rue Tiquetonne, 75002 Paris

Au Passage

Au Passage, etenFantastisch eten bij Au Passage

Dit reisje door Parijs is niet compleet zonder het noemen van Au Passage. Mijn vriend en ik aten hier op de Paasmaandag fantastisch en het werd een hoogtepunt in onze trip. Waarom we het zo geweldig vonden kun je lezen in de review die ik al eerder schreef: Au Passage, eten als een god in Parijs.

Ik ga je hier dus alleen nogmaals aansporen om er vooral een tafeltje te reserveren als je in Parijs bent. Gaan wij ook doen, als we weer gaan.

Au Passage
1bis Passage Saint-Sébastien, 75011 Paris

You Might Also Like