Brood & Gebak

Perzische liefdescakes met amandel- en boekweitmeel

Perzische LiefdescakesAls je geen zin hebt om afgezaagde cadeautjes voor je vriend of vriendin te kopen, maar voor je Valentijn eens iets anders wilt doen bak dan deze overheerlijke Perzische liefdescakes uit Sweet, het nieuwe bakboek van Yotam Ottolenghi.. Voor je geliefde met een glutenallergie is dit helemaal een liefdevol cadeau, want door het gebruik van amandel- en boekweitmeel zijn deze cakejes ook nog eens glutenvrij. Twee vliegen in een klap dus.
Ze heten Perzische liefdescakes, maar waarom is niet geheel duidelijk. Een verklaring is, dat een Franse dame verliefd was op een Perzische prins en om haar liefde te tonen bakte zij een cake voor hem. Hij had echter een allergie voor een van de door haar gebruikte ingrediënten en na een paar happen viel hij dood neer. Of het waar is of niet, het is een mooie verklaring voor deze naam.

Het oorspronkelijke recept komt uit de Gourmet Traveller en later is er aan dit recept boekweitmeel toegevoegd. Dit geeft een nootachtige en lichtzure smaak. Ook werd er mahleb gebruikt, een specerij uit gemalen zaden van de mahlebkers. Deze specerij is hier bijna niet te vinden, maar kan prima vervangen worden door amandelextract. Het recept is voor 12 cakejes die ik zelf in een muffinvorm gedaan heb met papieren vormpjes erin. Ik heb ze namelijk twee keer gemaakt en de eerste keer had ik grote moeite om de bodem er goed uit te krijgen. In de papieren vormpjes lukte dat gelukkig wel goed. Ottolenghi heeft overigens financiervormpjes gebruikt.

Perzische liefdescakes met amandel- en boekweitmeel (glutenvrij)

Ingrediënten:
240 g amandelmeel
135 g fijne rietsuiker
135 g lichte basterdsuiker
50 g boekweitmeel
80 g koude boter in blokjes
3/4 tl zout
160 g Griekse yoghurt
90 g eieren (ongeveer 2 medium eieren)
1/4 tl amandelextract
3/4 tl gemalen nootmuskaat

Voor de garnering:
60 g mascarpone
1,5 tl fijngehakte pistachenoten
poedersuiker

Extra:
muffinvorm
papieren muffinvormpjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Doe de amandelmeel, rietsuiker, basterdsuiker, boekweitmeel, de boter en het zout in een keukenmachine, druk een aantal keren op ‘pulse’ tot je deeg eruit ziet als broodkruimels.
Schep 430 g van dit mengsel in een kom en voeg daar de yoghurt, eieren, amandelextract en nootmuskaat aan toe. Meng alles goed door elkaar.
Bekleed de 12 vormpjes met het overgebleven amandelmengsel, druk het stevig aan zodat je een compacte bodem krijgt.
Vul dan de vormpjes met behulp van twee lepels met het yoghurtmengsel en strijk de bovenkant glad.

Als je losse vormpjes gebruikt zet ze dan op een bakplaat, ze moeten 30-35 in de oven. Draai de bakplaat halverwege een halve slag zodat de cakejes mooi egaal goudbruin worden. Prik er met sateprikker in en als die er schoon uitkomt zijn ze gaar, of gebruik een thermometer. Boven de 95° zijn ze OK.

Doe er ter garnering een schepje mascarpone op en strooi daar wat van de pistachenootjes op. Het staat ook leuk om een gedeelte met poedersuiker te bestrooien.
Je kunt ze serveren als ze nog een beetje warm zijn, maar zelf vonden wij ze de volgende dag het lekkerst. In een goed gesloten trommel blijven ze maximaal twee dagen goed, daarna wordt het een soort stuiterbal qua structuur, niet heel erg lekker meer. Mocht je ze in een trommel willen bewaren doe dat dan zonder de garnering. Met de mascarpone erop kunnen ze wel in de koelkast bewaard worden, laat ze dan wel eerst op kamertemperatuur komen voor het serveren.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.