Koek & Snoep Snacks & borrelhapjes

Pittige kaaskoekjes met cayennepeper

Pittige kaaskoekjesOh wat wordt een mens blij van een lekker recept zoals voor deze overheerlijke een beetje pittige kaaskoekjes met cayennepeper. Ze zijn zo lekker dat we ze niet neerzetten voor vrienden, nee we eten ze zelf op.
Misschien is dat egoïstisch, maar als je ze zelf bakt begrijp je het meteen, ze zijn te lekker om te delen.

De cayennepeper maakt dat er pittige kaaskoekjes ontstaan. Mocht je dat niks vinden laat de peper dan weg hoewel juist dat beetje pit het hem doet. Ook het gebruik van griesmeel maakt de koekjes zo heerlijk. Neem voor de kaas een stukje hele oude en rasp dat zeer fijn. Onze kaasboer op de markt heeft van die oude die je bijna niet meer kan snijden, maar die qua smaak zo goed past bij dit koekje. Maar Rotterdamsche Oude is ook erg geschikt en bovendien wat makkelijker te raspen.

Zoals veel van de recente bakrecepten is deze er ook weer een uit Fast Cakes van Mary Berry. Ze heten daar Lancashire koekjes omdat die soort kaas wordt gebruikt. Je kunt er zo’n twintig koekjes mee maken en de bereiding is in een paar minuten gebeurd. Het langst ben je eigenlijk bezig met het raspen van de kaas en het deeg moet een half uur rusten in de koelkast, voor de rest is het een fluitje van een cent. Als ze dan gebakken en afgekoeld zijn neem er dan een goed glas port of wijn bij, meer heeft een mens niet nodig om te genieten van het goede leven.

Pittige kaaskoekjes met cayennepeper

Ingrediënten:

  • 100 gram boter
  • 50 gram griesmeel
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram rijpe geraspte kaas<
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel mosterdpoeder
  • een flinke snuf cayennepeper

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng goed door elkaar met de mixer. Kneed er een rol van ongeveer 15 cm van, pak de rol in plastic folie en leg een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160°C en leg op twee bakplaten bakpapier.
Verwijder de folie en snij ongeveer 20 plakjes. Verdeel deze over de bakplaten en bak ze in 18-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat ze even afkoelen op de plaat en leg ze vervolgens om volledig af te koelen op een rek.

In een goed sluitende trommel blijven ze een aantal dagen goed.

 

You Might Also Like

Geen Reacties

    Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.