Het is fijn als je iemand kent die heel veel grond heeft, daar van alles op verbouwt en je vervolgens blij maakt met haar eigen verse rabarber. Vorig jaar gebruikten we die in veel van onze rabarberweek recepten. Dit keer gebruikte ik het voor deze rabarber galette uit the Road to Mexico van Rick Stein.
Rick Stein heeft dit recept van Alice Waters uit Berkeley, Californië die Chez Panisse leidt, een restaurant waar met verse, organische en lokale spullen van de markt wordt gekookt en gebakken. Dit restaurant bestaat sinds 1971 en vanwege de verse producten die gebruikt worden wisselt het menu elke dag. Ook ze zet zich in voor betere schoolmaaltijden via haar School Lunch Initiative. Alice heeft diverse boeken geschreven waaronder The Art of Simple Food I en II en In the Green Kitchen. Deze rabarber galette stond toen ik op haar site keek op het menu, met vanille ijs voor $12. Gelukkig is als je dit recept volgt de prijs heel wat lager.😊
Rabarber galette met vanille ijs
Ingrediënten:
225 gram bloem
snufje zout
170 gram koude boter, in stukjes gesneden van 1 cm
80 ml ijskoud water
Voor de vulling:
500 gram rabarber in stukken van 6 cm (bewaar de stukjes die overblijven)
rasp van 1 sinaasappel
150 gram suiker
snufje zout
sap van een halve sinaasappel
30 gram boter, gesmolten
30 gram fijne suiker
Glazuur:
75 ml water
restjes van de rabarber
1-2 eetlepels suiker
Bereiding:
Doe de bloem en het zout in een keukenmachine en meng kort door elkaar Voeg de boter toe en pulseer kort. Sprenkel het ijskoude water erover en pulseer nog ongeveer 5 seconden.
Strooi wat bloem op je werkblad en kneed daar je deeg 2 tot 3 keer zodat het een bal wordt.
Leg een stuk bakpapier op je werkblad, strooi er wat bloem op en rol dan het deeg uit in de vorm van een pizza, zo’n 35 cm in doorsnee, 4-5 mm dik. Leg het vervolgens op een bakblad en dan in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
De rabarber kan nu in een schaal samen met de sinaasappelrasp, suiker, zout en sinaasappelsap. Meng het goed door elkaar.
Haal het deeg uit de koelkast en leg daar de rabarber op, zorg wel dat je 5-6 cm van de rand blijft. Als alle rabarber er op ligt vouw je de rand namelijk om. Strooi de suiker die over is over de rabarber.
Smelt de boter en smeer over de rabarber, strooi een derde van de fijne suiker daar over, smeer weer boter. Dat herhaal je 3x. Vouw nu het onbedekte deeg omhoog en leg over de rabarbervulling.
Bak de galette 30-35 minuten tot de korst mooi bruin is. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
In de tussentijd maak je het glazuur door de overgebleven stukjes rabarber met 75 ml water te koken tot de rabarber zacht is. Doe dit vervolgens door een zeef en voeg aan het rabarbervocht 1-2 eetlepels suiker toe. Smeer daarna met een kwastje over de galette.
De galette smaakt nog beter als je er vanille ijs of slagroom (allebei mag natuurlijk ook) bij serveert en is ruim voldoende voor 8 à 10 personen.
Wij van Foodaholics zijn heel sociaal, zo zijn we ondermeer te vinden op Facebook en Instagram. Mocht je een recept van ons maken en het daar posten dan zouden we het leuk vinden als je ons er in tagt of de hashtag #foodaholicsnl gebruikt, dan zien we jullie creaties vanzelf langskomen.
No Comments