Brood & Gebak Koek & Snoep

Rabarberkoek naar oud Duits recept

rabarberkoek‘Rabarberkoek van mijn moeder!’, riep mijn vriend uit toen ik hem vertelde over onze plannen voor een week vol rabarberrecepten. Familierecepten moeten bewaard blijven en zo belandde de koek direct op de to-do lijst voor deze week. Ik had echter geen flauw idee hoe de koek eruit zou gaan zien of hoe hij moest smaken, maar ik vertrouwde maar op mijn lief. Het bleek te gaan om een plaatkoek, met een custardachtige vulling met bovenop rabarber.

Mijn schoonmoeder komt uit Duitsland en het recept bleek afkomstig uit haar schooltijd. Indertijd kreeg je als meisje op school nog kooklessen. Alle recepten werden gedicteerd en met de hand opgeschreven in een schriftje, wat mijn schoonmoeder al die tijd heeft bewaard. Nu was er vroeger slechts één vak op school waar ik maar weinig van bakte en dat was Duits, dus echt lezen kan ik het niet, maar wat gaaf om zoiets nog te hebben! Ik heb het schriftje nog wat verder doorgebladerd en nog wel meer dingen gezien die ik zou willen maken.

KookschriftHet Duits werd voor mij vertaald, maar daarmee was slechts één uitdaging uit de weg genomen. Wat oef, wat ben ik gewend om ook alvast te weten hoe iets er ongeveer uit moet zien, met alle mooie foto’s bij recepten en in kookboeken. Ik had écht geen idee wat ik zou gaan bakken!

Ook een uitdaging werd de vulling. In het oorspronkelijke recept wordt gesproken over een zakje of pakje vanillesoße pulver, poeder voor vanillesaus. Er staat geen gewicht of merk bij vermeld. Mijn schoonmoeder gebruikt er tegenwoordig custardpoeder voor, dus dat heb ik ook gedaan. Ik heb uiteindelijk 35 gram gebruikt, maar op dit front moet je misschien zelf ook wat experimenteren, afhankelijk van het merk custard of vanillesaus.

Mijn koek is uiteindelijk wél heel goed gelukt (al zeg ik het zelf). Ik vond hem stiekem de tweede dag zelfs nog iets lekkerder dan de eerste. Mijn schoonouders hebben hem ook geproefd (spannend!) en ook daar werd hij goedgekeurd. Hoera!

RabarberkoekRabarberkoek

Ingrediënten
voor het deeg
300 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
100 gram suiker
snuf zout
1 ei (L)
rasp van de schil van een halve citroen
125 gram boter

voor de vulling
1 kg rabarber, in plakjes
3 eieren
3 eetlepels melk
300 gram suiker
vanillesauspoeder/custardpoeder (ik gebruikte 35 gram)

Bereiding
Verwarm je oven voor op 200°C. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder, zout en de citroenrasp. Kneed er vervolgens de boter en het ei doorheen tot het een soepel deeg is.

Vet een bakplaat met opstaande rand goed in of bekleed hem met bakpapier. Rol het deeg uit en bekleed de bakplaat en de randen met het deeg. Verdeel de stukjes rabarber over de bakplaat en strooi er ongeveer 100 gram suiker overheen.

Meng in een kom de eieren, melk, de rest van de suiker en de custardpoeder door elkaar en giet dit over de rabarber. Bak de rabarberkoek in 50 minuten gaar. Draai halverwege je bakplaat even om, bijna alle ovens bakken ongelijk en zo voorkom je dat je koek aan de ene kant veel donkerder is.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.