Vandaag is de zevende en laatste dag van de rabarberweek! We sluiten feestelijk af met een cocktail, de ‘rhubarb sidecar’. Omdat we hier bij Foodaholics wel van een goede neut houden gingen we op zoek naar een cocktail waar rabarber in zit. We kwamen bij Serious Eats – één van onze favoriete websites – een recept voor rabarbershrub tegen. En met die shrub kun je dan weer een cocktail maken. Een variant op de klassieke sidecar in dit geval.
Een shrub is een siroop met azijn, iets dat hier niet heel gebruikelijk is en is ontstaan in de VS. Door azijn toe te voegen, en zo de zuurgraad te verhogen, worden dingen langer houdbaar. Deze rabarbershrub vormt de basis voor een aantal drankjes maar wij gingen voor de rhubarb sidecar.
In een standaard sidecar zit cognac, in het recept op Serious Eats gebruiken ze perenbrandy. Nou heb ik geen van beide in huis, maar wel gewone brandy, dus dat heb ik als basisdrank gebruikt. En dat pakte heel erg goed uit! Het resultaat was een erg frisse cocktail. Van de azijn in de shrub proef je (gelukkig) niets terug.
Rhubarb sidecar
Ingrediënten:
45 ml brandy
22 ml raberbershrub (recept vind je hieronder)
15 ml suikersiroop (gelijke delen water en suiker koken en af laten koelen)
7,5 ml Cointreau
Extra:
suiker voor de rand van het glas
Bereiding:
Bevochtig de rand van een coupe en doop in de suiker voor de suikerrand.
Doe de ingrediënten voor de cocktail in een shaker, vul met ijs en shake totdat de buitenkant begint te bevriezen.
Zeef de cocktail in de coupe.
Rabarbershrub
Ingrediënten:
500 gram rabarber, gewassen en in stukken van 2,5 cm gesneden
120 gram suiker
120 gram azijn
Extra:
zeef
kaasdoek of theedoek, natgemaakt
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat minimaal 10 minuten koken tot alle rabarber zacht is geworden.
Hang de zeef boven een kom en doe de thee- of kaasdoek erin. Giet het mengsel in de zeef en laat een half uur uitlekken. Druk niet op de massa want dan krijg je een troebele shrub. Omroeren kan wel.
Doe de opgevangen rabarbershrub in een pot of fles en bewaar in de koelkast.
No Comments