Brood & Gebak

Mandarijncake à la Rick Stein (glutenvrij)

Glutenvrije Manderijncake van Rick SteinWij zijn al jaren grote fans van Rick Stein en onlangs kreeg ik via The Happy Foodie zijn recept voor een glutenvrije mandarijncake.
Dit recept staat vermeld in zijn nieuwste boek ‘The Road to Mexico’. In de gelijknamige BBC serie laat hij zien hoe je deze cake maakt. Rick Stein is zo’n chef waar de liefde voor goed eten vanaf straalt. Ook in deze nieuwe serie geniet hij weer volop van al het lekkers en wij genieten mee.Het mooiste vind ik wanneer hij met pen en papier bij iemand in de keuken staat en precies opschrijft hoe een gerecht bereid wordt om dan later thuis te laten zien wat hij ervan maakt. Hij is altijd zo enthousiast, dat je er gelijk zelf trek van krijgt.

In Californië, waar zijn reis naar Mexico begon, at hij Kishu mandarijnen, vers geplukt op een citrusfarm, maar in het recept gebruikt hij Clementines en dat heb ik ook gedaan. Het eindresultaat was boven verwachting lekker, het is een heerlijk frisse cake geworden.

Mandarijncake à la Rick Stein

Ingrediënten:
2 grote mandarijnen (ongeveer 200g)
4 grote eieren
rasp van een grote citroen
160 g fijne suiker
100 ml olijfolie
175 g amandelmeel
2 tl bakpoeder
poedersuiker

Voor de siroop:
15 g fijne suiker
sap van een grote citroen

Extra:
blender of staafmixer
(eventueel slagroom)

Bereiding:
Doe de mandarijnen in een pan met water, breng aan de kook en laat ze 20-30 minuten op een laag vuur zacht worden. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen om ze daarna in tweeën te snijden. Verwijder eventueel de pitjes en maak met behulp van een staafmixer of blender er een puree van.
Verwarm de oven voor op 180 graden C. Neem een springvorm van 20cm, vet de vorm in en leg bakpapier op de bodem.

Meng de eieren, citroenrasp en suiker in een schaal, voeg de olijfolie toe en mix tot het licht van kleur en goed gemengd is. Voeg de puree toe en roer door elkaar en vervolgens kunnen amandeelmeel en bakpoeder er door geroerd worden.

Schep nu het mengsel in de vorm en bak 45-50 minuten tot de cake gaar is. Deze moet een beetje van de zijkant van de vorm losgekomen zijn en terugveren als je erop drukt. Gebruik je een thermometer dan is de cake gaar bij 95 graden.

Zet op een rek om af te koelen en maak in de tussentijd de siroop door de suiker en citroensap in een pannetje op laag vuur te zetten tot de suiker is opgelost.
Prik met een sateprikker gaatjes in de cake en schenk de siroop er over. Laat nu volledig afkoelen en zet de overheerlijke glutenvrije mandarijncake daarna op een schaal om te serveren.
Bestrooi voor het serveren met  poedersuiker en doe er eventueel slagroom bij.

You Might Also Like

2 Reacties

  • Antwoord
    Bieke
    23 december 2017 at 15:01

    We hebben een vergelijkbare taart op het menu staan, fijn om te horen dat de taart boven verwachting lekker is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.