Traditiegetrouw opent op de derde dinsdag van april het officiële aardbeienseizoen. En zodra er weer Hollandse aardbeien in de winkel liggen, verschijnen er bij mij op tafel ricottapannenkoeken met verse aardbeien. Ricottapannenkoeken lijken niet op onze normale pannenkoeken en ook niet eens op de Amerikaanse pancakes. Door de eiwitten en de ricotta zijn ze heel luchtig en hebben ze qua structuur meer iets weg van cheesecake.
De eerste keer dat ik deze pannenkoekjes at was bij een vriend die bekend staat als fantastische pannenkoekbakker. Hij liet me kiezen tussen pannenkoeken met bosbessen en deze met ricotta. Ricottapannenkoeken kende ik niet, dus vanzelfsprekend viel de keus daarop. Toen ik met knorrende maag op de bank zat te wachten tot mijn gastheer klaar was met bakken had ik in eerste instantie een beetje spijt. De bereiding duurt wat langer dan bij een gewone stapel Hollandse pannenkoeken. Maar bij de eerste hap was ik verkocht!
Ik ontfutselde hem het recept en de ricottapannenkoeken werden ook bij mij een graag geziene gast op tafel. Omdat ze ook afgekoeld heel lekker blijven, nam ik ze ook vaak mee voor tijdens een picknick. Helaas raakte ik op een gegeven moment het recept kwijt. De website waar het recept vandaan kwam, bleek uit de lucht te zijn. Ik probeerde diverse andere recepten, maar niet eentje haalde het bij het – voor mij – origineel.
Gelukkig bleek een tijdje geleden dat ik nog ergens een printje had van het recept! Nu deel ik het met jullie hier op Foodaholics. Stiekem is dat natuurlijk gewoon zodat ikzelf dit recept nóóit meer kwijt raak, maar ik zou je echt aanraden om ze gewoon ook eens te bakken. Ze zijn zó lekker!
Het bakken van deze pannenkoeken gaat een stuk langzamer dan je wellicht gewend bent van andere soorten pancakes. Je hebt daardoor ook best kans dat je eerste exemplaren mislukken. Het is echt even aanvoelen wanneer ze goed zijn. Mochten ze nou toch te hard gaan (want dat is het meest voorkomende probleem), geef niet op! Laat je pan even afkoelen en zet het vuur een stuk lager. Ik heb mijn elektrische kookplaat echt maar op standje 2,5 van de 9 staan bij het bakken van deze ricottapannenkoekjes.
Ricottapannenkoeken met verse aardbeien
Ingrediënten:
voor ongeveer 12 stuks
200 gram ricotta
190 ml halfvolle melk
3 eieren, gescheiden
90 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
20 gram suiker
1 theelepel vanille-extract
zout
aardbeien, poedersuiker en/of maple syrup
Bereiding:
Laat de ricotta ongeveer een kwartier uitlekken in een zeef.
Klop ondertussen de eiwitten met een snufje zout in een brandschone kom met een mixer stijf.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en een snuf zout in een kom en roer dit door elkaar.
Meng in een maatbeker de eigelen, melk, vanille-extract en de ricotta. Roer goed door zodat er geen klontjes ricotta meer inzitten.
Schenk het eigeelmengel bij de droge ingrediënten en roer dit met een garde goed door elkaar.
Schep de stijfgeklopte eiwitten erbij en roer dit losjes met een houten lepel door het beslag. Rustig roeren, je wilt niet dat je alle lucht er weer uit roert! Het beslag blijft dikker dan je gewend bent bij gewone pannenkoeken en je zult ook “klontjes” eiwit blijven zien. Dit is niet erg.
Verhit nu wat olie in een pan op een laag tot middelhoog vuur. Ik kies ervoor om met olie te bakken, omdat boter vrij snel aanbrandt. Wil je toch liever boter gebruiken, gebruik er dan ook alsnog een beetje zonnebloemolie bij, dit zorgt ervoor dat de boter minder snel aanbrandt.
Schep een juslepel (of een kleine soeplepel, 1/3 cup of twee eetlepels) van het beslag in de pan. Heb geduld en zet het vuur niet te hoog! Draai de pannenkoek pas om als de randen gaar beginnen te worden en de bovenkant enigszins is gestold en bubbeltjes vertoont. Dit duurt een minuut of 3-4. Bak dan de andere kant van de pannenkoek nog 1 á 2 minuten.
Serveer de ricottapannenkoeken met lekker veel aardbeien, poedersuiker en/of maple syrup.
Ga je aan de slag met het maken van deze ricottapannenkoeken? Laat ons dan even weten hoe je ze vond! Je vindt ons op Facebook of Instagram. Gebruik de hashtag #foodaholicsnl dan kunnen we je berichtje makkelijk vinden!
No Comments