Hoofdgerechten

Rode Linzen Kip Curry

Rode Linzen Kip CurryEr zijn van die momenten dat je comfort food nodig hebt, deze rode linzen kip curry is daar uitermate geschikt voor. Warm, kruidig, vullend, alles waar ik een goed gevoel van krijg. Het recept is van James Martin, uit zijn BBC Serie Home Comforts en het moment dat ik de aflevering zag wist ik dat ik deze curry wilde maken. 

Ik ben dol op curries en maak ze regelmatig. In deze zit vers kerrieblad, iets dat ik eigenlijk standaard in de vriezer heb liggen. Tenminste, mijn laatste blaadjes waren op en er moest nieuw kerrieblad komen. Dat bleek nog niet zo heel eenvoudig omdat er een hele tijd een importverbod zat op kerrieblaadjes vanwege een schimmel. Gelukkig was er nog een winkel in Den Haag die een voorraad in de vriezer had liggen en kon ik mijn vaste curries weer eer aan doen door de juiste ingrediënten te gebruiken. Inmiddels is het importverbod volgens mij opgeheven want er liggen weer volop kerrieblaadjes bij de verschillende toko’s. Oh, en neem van mij aan, je wilt geen gedroogd kerrieblad gebruiken in dit soort gerechten, dat is echt niet hetzelfde qua smaak.

Rode Linzen Kip Curry (4 personen):

Ingrediënten:
4 eetlepels plantaardige olie
2 gedroogde rode pepers, zaadjes verwijderd en in stukjes gescheurd
2 groene pepers, gesnipperd
2 uien, gesnipperd
1 eetlepel kerrieblaadjes, fijngehakt
5 centimeter verse gember, fijngehakt
6 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel chilipoeder (rode Indiase als je die kunt vinden)
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels korianderpoeder
1 theelepel koenjit (kurkuma, geelwortel)
300 ml kippenbouillon
250 gram rode linzen, afgespoeld, daarna een kwartier geweld in 250 ml water
1 theelepel zout
40 gram roomboter
6 kippendijfilets, in stukken gesneden
1 blik tomatenstukjes, 400 gram
1 eetlepel tamarinde pasta
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
1 bosje koriander, grof gehakt en wat extra ter garnering
2 eetlepels verse munt, fijngehakt

Bereiding:
Verhit 2 eetlepels van de olie in hapjespan met deksel of wok (als je daar een deksel voor hebt).
Voeg de gedroogde pepers toe en bak ze 1 minuut.
Doe de groene pepers en uien erbij en bak 2 minuten of totdat de uien wat kleur beginnen te krijgen.
Roer het kerrieblad, gember en de knoflook door het mengsel en laat verder pruttelen.

Meng in een schaaltje het chilipoeder, de komijn, koriander en koenjit met 150 ml van de kippenbouillon tot een papje, voeg dit toe aan de pan en laat het koken tot de olie zich scheidt van de rest van de vloeistof.
Voeg de linzen en hun vocht toe, blijf goed roeren en breng alles aan de kook. Breng op smaak met zout en zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het zo 4-5 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg de boter toe, doe de deksel weer op de pan en laat verder pruttelen terwijl je de kip bereidt.

Verhit de resterende olie in een koekenpan en bruin de kip 3-4 minuten aan totdat deze goudbruin is.

Doe de kip en de olie bij de linzen, doe de rest van de bouillon en de tomatenstukjes erbij. Breng alles tegen de kook aan en laat het 5-10 minuten rustig doorkoken totdat de kip gaar is.

Roer de tamarinde pasta, bruine basterdsuiker, koriander en de munt door de rode linzen kip curry en breng opnieuw op smaak met zout indien nodig.

Serveer de rode linzen kip curry met naan of rijst.

You Might Also Like

6 Reacties

  • Antwoord
    Lambert
    28 juni 2016 at 13:17

    Gaat de boter er op het laatst in?

    • Antwoord
      noskos
      28 juni 2016 at 16:33

      Goed gezien, het is inmiddels aangepast. Dankjewel!

  • Antwoord
    Eddy van Dijk
    6 juli 2016 at 19:44

    Hij was zalig! We hebben er samen wel drie dagen van gegeten.
    Verder heb ik toch wat vocht toegevoegd want was wel erg dik.
    Het recept gaat in het grote boek voor een herhaling.

  • Antwoord
    Vera de Groot
    24 januari 2018 at 19:21

    Was goddelijk lekker ! Fijn dat je dit recept hebt geplaatst. Dankzij mijn zoektocht naar verse kerrieblaadjes een goeie toko ontdekt, groeten Vera

    • Antwoord
      noskos
      30 januari 2018 at 22:16

      Fijn om te horen! En nieuwe winkels is altijd fijn ;)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.