Restaurants Streetfood

Rondje Nieuwe Haagse Patatzaken

Haagse patatzakenEr zijn in korte tijd drie nieuwe Haagse patatzaken geopend. “Ja, en?”, zul je denken, maar er is hier sprake van een nieuw soort patatzaak. Kwaliteit en smaak staan bij deze Haagse patatzaken hoog in het vaandel. Achter een deel van deze winkels zitten ook nog eens bekende namen als Sergio Herman en Niven. Tijd voor Foodaholics om eens een rondje door de Hofstad te maken en te kijken of deze patat nu echt zo bijzonder is.

Ik weet dat een groot deel van Nederland friet zegt en dat al deze zaken ook friet/frites in hun naam hebben maar we zijn in Den Haag en daar heten gefrituurde aardappelstaafjes toch echt gewoon patat hoor!

Om de test nog wat uitgebreider te doen gingen Michella en ik op pad met de leden van onze “Ouwe Taarten” bakclub. Een groep van zeven vrienden waarvan er bij toerbeurt één een taart bakt en die we dan gezamenlijk opeten.

Frites Atelier Amsterdam

Haagse patatzakenAls eerste deden we Frites Atelier Amsterdam aan. Dit is de eerste van een keten patatzaken die Sergio Herman de komende tijd in Nederland opent. Erg gedurfd trouwens om in Den Haag je winkel naar Amsterdam te laten wijzen, veel Hagenezen zijn daar niet zo blij mee.

We bestelden drie bakjes patat met verschillende sauzen, klassieke mayonaise, truffelmayonaise en pindasaus.

De patat -waar Sergio volgens het PR praatje anderhalf jaar research naar heeft gedaan- was mooi krokant van buiten en heerlijk zacht en romig van binnen. Maar hij had van ons wat zouter gemogen. De mayonaise was oké maar niet echt bijzonder, de truffelmayonaise was heerlijk. De pindasaus is toch een beetje verhaal apart. Voor mij leek hij op een saus die op een echt Indisch sateetje hoort, veel citrus, stukjes pinda, op zich lekker ondanks dat er wel een stuk meer pit in had gekund. Maar in combinatie met de patat was de balans een beetje zoek.

Haagse patatzakenWat we allemaal een groot nadeel van Frites Atelier Amsterdam vonden was het ontbreken van zitplaatsen. Je moet je patat of salade (want die verkopen ze ook) dus staand op straat opeten.

Ook zijn de prijzen aan de hoge kant met €3,50 voor een klein bakje patat en dan nog €1,25 voor je saus ben je bijna €5 euro voor een patatje met kwijt! En dan zijn er ook nog specials die nog duurder uitkomen.

Frites Atelier Amsterdam
Venestraat 7
Den Haag

Frietwinkel

Haagse patatzakenOnze tweede stop was de Frietwinkel die als eerst van deze “Haute Frites” golf landde in Den Haag. Het is de tweede vestiging van dit concept, de eerste zit in Utrecht. De Frietwinkel is ontstaan uit een “frietfiets” op de Utrechtse biologische markt van waaruit iedere vrijdag patat werd verkocht. Alles dat hier verkocht wordt is biologisch.
Hier bestelden we weer drie patatjes en als saus namen we mayonaise, pindasaus en pompoenketchup.

Haagse patatzakenJe krijgt je patat hier in een design puntzak met een verhoogd bakje voor de saus. Erg handig want zo blijven je handen tenminste een stuk schoner dan bij een normale puntzak.
De patat had meer smaak maar dat komt naar mijn mening doordat er wat meer zout opzat en dat haalt de smaak natuurlijk op. Qua structuur waren ze wat slapper.

Dan de sauzen, de mayonaise was echt fantastisch hier en bleek bij navraag van Machandel te zijn en die is gewoon bij Ekoplaza te koop. Over de pindasaus waren we een stuk minder enthousiast. Die was een beetje alsof hij zo uit een plastic kant en klaar bakje van de supermarkt kwam, niet iets waar we blij van werden. De pompoenketchup maakte weer een hoop goed. Hij was wat aan de dunne kant waardoor het niet goed aan je patat bleef kleven en lekker op je kleding drupte maar de smaak was heel erg lekker!

Een grote patat kost hier €3,25, mayonaise €0,50 en de andere sauzen €0,75.

Frietwinkel
Korte Poten 23
Den Haag

Friet District

De eindhalte van ons rondje was Friet District. Deze patatzaak vonden we qua interieur het plezierigst. Een lekker strak, hipster interieur, mannen achter de toonbank met Witloft schorten. Een soort “3rd wave” koffietentje maar dan met patat, we houden ervan!
Friet District is begonnen door twee oud werknemers van sterrenchef Niven Kunz en Niven heeft ook geholpen met het concept.

Haagse patatzakenWe bestelden nog maar twee patatjes maar we namen er nog wel hamburgers, saté en een kaaskroket bij. Als saus namen we gewone en kerriemayonaise. De pindasaus konden we mooi proeven van de saté.
Wat hier opviel is dat we verdeeld waren over de patat. Twee van ons vonden dit de beste patat van de avond terwijl de anderen hem taai vonden. De mayonaises waren we het wel allemaal over eens, niet lekker. Een beetje grove structuur, heel erg vet en niet echt smakelijk. De pindasaus daarentegen was fantastisch.

Haagse patatzakenEen patatje bij Friet District kost je €3,00 de sauzen €0,50.

De andere snacks waren smakelijk maar we kwamen voor de patat natuurlijk dus die laten we hier buiten beschouwing.

Friet District
Prinsestraat 73
Den Haag

Welke van de Haagse patatzaken vonden we de beste?

Dat is een hele goede vraag! Na ons rondje kunnen we niet de voor ons echte winnaar uitroepen. Bij alle drie de zaken was er wel iets waar we niet gelukkig van werden en iets  dat we heel erg lekker vonden. Als ik zelf mijn perfecte patatje zou mogen samenstellen dan zou ik gaan voor een patatje oorlog met de patat van Frites Atelier Amsterdam (met extra zout), de mayonaise van de Frietwinkel en de pindasaus van Friet District en die daar dan op mijn gemak opeten aan de grote tafel achter in de zaak.

Ik denk dat de meesten van ons het er wel over eens waren dat de patat van Sergio het beste was qua structuur. Maar ja, de saus is ook belangrijk.
Weet je wat, ga gewoon zelf bij allemaal proeven en laat ons hier even weten wat jouw favoriet is.

 

 

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Gary Hartmann
  18 juli 2016 at 19:58

  Ik heb ze ook alle drie uitgeprobeerd en mijn mening is dat ze alledrie te vettig waren, vooral van Frites Atelier Amsterdam was te vettig en te slap, oorzaak veel te druk en niet genoeg de tijd genoemen om af te bakken, dus voor deze zaak is de prijs en kwaliteit verhouding niet goed. Voor twee friet was ik €10,25 kwijt, too much!

  De andere twee waren bijna gelijk. Wat mij vooral opviel is dat de patat zo verschrompeld was. De allerlekkerste friet tot nu toe is bij een frietzaak aan de zijkant van de Bijenkorf in Rotterdam, ook dezelfde principe alleen waren zij er al wat jaren eerder. En natuurlijk bij Tante Nel in Rotterdam in de Pannekoekstraat 53, overheerlijke friet met stoofvlees gemaakt volgens grootmoeders recept. En vergeet niet de kokos milkshake met bruine rum :-)!

 • Reply
  Lara M
  5 augustus 2016 at 18:41

  Ik ben gek op Tante Nel net zoals hierboven in de Pannekoekstraat! De patatjes bij Ratelband in Dordrecht zijn ook hartstikke lekker, alleen de mayonaise daarintegen vind ik weer niet zo lekker…

 • Reply
  Priscilla
  13 augustus 2016 at 16:22

  Zo te lezen ben ik niet goed op de hoogte van de Haagse patat-scene, want van alledrie de zaken had ik nog niet gehoord. Maar jammer om te lezen dat het toch aardig tegenvalt… Ik denk dat ik de Frietwinkel als eerst ga proberen, vanwege die innovatieve puntzak en de pompoenketchup.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.