Streetfood

De Rotterdamse foodhallen, decadentie in een oud pakhuis

Rotterdamse FoodhallenOp de Rotterdamse Kop van Zuid staat het markante pakhuis Celebes, Borneo, Java, Sumatra van het voormalige bedrijf Pakhuismeesteren. Lang stond het leeg, maar inmiddels is het gebouw ingrijpend verbouwd en huist het – naast een tof hotel – de Rotterdamse foodhallen. Na de Fenix food factory en de Markthal is dit de derde “eethal” in Rotterdam. Het concept is duidelijk populair, hoewel alle drie de Rotterdamse varianten totaal onvergelijkbaar zijn.

Vlak na de opening stak ik al eens mijn hoofd om de deur, maar nu de Rotterdamse foodhallen een paar maanden open zijn, werd het hoog tijd voor een uitgebreider bezoek.

De foodhallen bevinden zich op de benedenverdieping van het pakhuis en zijn qua inrichting heel dicht bij het oorspronkelijke pakhuis gebleven. Betonnen pilaren, een grijze vloer en een onafgewerkt plafond. De pilaren zijn gedeeltelijk oranjerood geschilderd en deze tint vind je ook terug in het meubilair en de foodstands.

De wereld rond in 15 foodstands

Er zijn in de Rotterdamse foodhallen nu zo’n 15 foodstands, waar je eten kunt scoren uit heel wat landen. Dit varieert van streetfood tot sushi tot gastro bites in een mini restaurant. Als je vrienden liever naar de Vietnamees gaan terwijl jij zin hebt in een Texaans burgertje dan is dat geen enkel probleem; bij de meeste stands krijg je een buzzer mee zodat je gewoon lekker samen aan een tafeltje kunt wachten tot je eten klaar is. Drinken haal je bij centraal gelegen barren.

Als je juist meer van delen houdt: bij veel van de stands vind je ook sharing platters, zoals bij de prachtige bar Pulpo waar je een -nu al legendarische- emmer vol met langoustines, garnalen, schelpdieren en krabbenpoten kunt scoren om samen te delen.

Helaas heeft mijn tafelgenoot daar niet zoveel zin in en delen wij daarom een schaal met heerlijk Vietnamees streetfood van Viet Yam. Ook aan te raden zijn de taco’s bij Taqueria Lima, waar we ware smaakexplosies op ons bordje vinden! Een klein beetje mixed feelings houden we over aan de bao’s van Baomazing. Helaas maken die hun naam niet echt waar. De pork belly bao is lekker, maar de char siu bao’s zijn het geld echt niet waard.

Pijnlijke portemonnee

Hoewel de opzet van de Rotterdamse foodhallen echt heel tof is, mis ik toch een stukje van de authenticiteit zoals je die kunt vinden in buitenlandse foodhallen. Met een beetje weemoed denk ik terug aan de geweldige tapas die we aten in Málaga bijvoorbeeld. Dit heeft niet eens zoveel te maken met de kwaliteit van het eten, want die is over het algemeen heel goed. Het zit hem meer in het wat afstandelijke contact met de standhouders en ook vooral in de prijs. Want helaas moeten we toegeven dat de prijzen in de Rotterdamse foodhallen behoorlijk aan de hoge kant zijn. Zo betalen we maar liefst 8 euro voor de twee taco’s! Dat doet – hoe lekker ze ook zijn – toch echt een beetje pijn aan de portemonnee.

Toch denken we dat de – ietwat decadente – Rotterdamse foodhallen een mooie aanwinst zijn voor de bloeiende Kop van Zuid. De inrichting doet eer aan de historische locatie en het is de perfecte plek om samen met een groep vrienden te gaan eten, met  voor ieder wat wils.

De foodhallen zijn 7 dagen per week geopend.

Foodhallen Rotterdam
Wilhelminakade 58
3072 AR Rotterdam

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.