Oeh, deze sjalottenquiche staat zo mooi op een paastafel! Ik bakte hem jaren geleden voor het eerst voor een quichewedstrijd. Een quichewedstrijd? Ja! Met een groep vrienden hebben we een poosje af en toe een kookwedstrijd georganiseerd, waaronder een quichewedstrijd met de illustere naam “Quichen of delen”. Ik wilde toen iets anders dan anders bakken, want quiches met spinazie en zalm zouden er vast al in overvloed zijn. Het werd deze sjalottenquiche, waarmee ik uiteindelijk op de 6e plaats (van 18) eindigde. Geen slechte score dacht ik zo! En hij was vast nog hoger geweest als het hele gezelschap goed had gezien hoe de quiche er uit zag. Want zeg nou zelf, die eitjes bovenop maken het toch een prachtplaatje?
En die eitjes maken hem natuurlijk uitermate geschikt voor Pasen. De traditie voor het eten van eieren rond Pasen komt oorspronkelijk door de vastenmaand tussen carnaval en Pasen. In die maand was (of is) het eten van o.a. zuivel en eieren niet toegestaan. Na een maand de eieren te laten liggen, had je dus een heel voorraadje opgespaard en werden er rond Pasen ineens heel veel eieren gegeten. Daarnaast is een ei natuurlijk een mooi symbool voor nieuw leven en het voorjaar, als je Pasen meer als lentefeest wilt zien dan als Christelijke feestdag.
Deze sjalottenquiche is oorspronkelijk een recept van Allerhande. Ik heb er een paar aanpassingen op gedaan. Zo maak ik voor de quiche gebruik van kwarteleitjes, want ik vind die kleine eitjes extra leuk staan. Het zorgt ook voor wat meer samenhang in je quiche, maar als je liever gewone eieren gebruikt of geen kwarteleieren kunt vinden, kun je ook kleine gewone eieren gebruiken.
Vlak voor het maken van onze paasrecepten ontvingen we de Foodybox. In deze box zitten allerlei producten voor Foodbloggers om te testen, waaronder ditmaal een rol bladerdeeg van Tante Fanny die mooi van pas kwam bij het maken van deze quiche. Dit verse bladerdeeg ligt in de koeling en wordt verkocht als een grote lap deeg, op een velletje bakpapier. Niet langer wachten op het ontdooien van je bladerdeeg dus en de losse velletjes uitrollen tot één grote hoeft ook niet meer. Ik had nu een rechthoekige lap en moest dus alsnog wat rollen, maar er is ook een versie speciaal voor quiches die al rond is! Daarnaast wordt dit bladerdeeg zonder boter gemaakt en is het daardoor ook geschikt voor vegans. Voor mij is dit laatste echter een beetje een nadeel, want ik vond het toch wat minder smakelijk dan het roomboterbladerdeeg wat ik normaal gebruikt zou hebben.
Desalniettemin was de sjalottenquiche nog steeds erg lekker, de combinatie van de zoetige sjalot, de pittige geitenkaas en de verse kruiden werkt echt heel goed. Het maken van de quiche kost overigens wel wat tranen (maar als je voorzichtig doet gelukkig geen bloed en waarschijnlijk ook geen zweet). Er gaan maar liefst twee netjes sjalotten in en het snijden hiervan is wel even een klusje. Het schijnt een minder groot tranendal te worden als je de sjalotten vooraf een paar uur in de koelkast legt of een paar minuten in de vriezer. Ik heb dit zelf niet geprobeerd, ik heb gewoon mijn vriend héél lief aangekeken ;)
Sjalottenquiche met geitenkaas en kwarteleitjes
Ingrediënten:
2 netjes sjalotten (800 gram), in dunne ringen
6 velletjes roomboterbladerdeeg (of 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg)
3 eieren
250ml slagroom
150 gram geitenkaas
2 tenen knoflook, fijn gesneden
Bakje verse Italiaanse kruidenmix (AH) of losse verse rozemarijn en tijm (optioneel: salie en/of oregano)
10 kwarteleitjes
olijfolie, zout & peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ris de naaldjes van drie takjes rozemarijn en hak ze fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak de knoflook en rozemarijn een minuutje. Voeg de sjalotjes, peper en zout toe en bak deze in 15 minuten goudbruin op middelhoog vuur.
Kook de kwarteleitjes (hard, in ongeveer 5 minuten) en laat ze schrikken in koud water. Pel ze, snijd doormidden en houd apart.
Bekleed een springvorm (doorsnede 24cm) of quichevorm met bladerdeeg. Ris de blaadjes van twee á drie takjes tijm en snijd deze fijn. Klop de eieren los met de slagroom en roer de tijm erdoorheen. Breng op smaak met wat peper.
Verdeel de sjalotten over de bodem. Verkruimel de geitenkaas eroverheen en verdeel de halve kwarteleitjes gelijkmatig over de quiche met de dooier naar boven. Schenk het ei-slagroommengsel over de quiche. Scheur de blaadjes van de salie en/of oregano in kleine stukjes en verdeel ook deze over de quiche.
Bak de sjalottenquiche in zo’n 45 minuten gaar en goudbruin, in het midden van je oven. Mocht de bovenkant te donker worden, bedek de quiche dan met aluminiumfolie.
Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Voor het testen van de producten krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.
No Comments