Hoofdgerechten

Tagliatelle met sardientjes, citroen en spinazie

Tagliatelle met sardientjesHoi lente, wat fijn dat je er eindelijk bent! Hoewel, lente? Het leek de afgelopen dagen wel hoog zomer! Met dat zomerse weer krijg ik ook direct trek in zomers eten. In de keuken is het inmiddels snikheet, dus eten moet het liefst snel klaar zijn. Lang boven de pannen staan doen we van de winter wel weer. Deze tagliatelle met sardientjes ontstond ooit eens soort van per ongeluk, toen er weinig in huis was en we geen puf hadden om boodschappen te doen. Inmiddels is het een beproefd zomerrecept en komt het regelmatig op tafel.

Het is zo’n recept waarin allerlei smaken samen komen. Friszure citroen, de zilte sardientjes, een beetje pit van de chili. Ik serveer de tagliatelle met sardientjes altijd met een beetje geroosterd broodkruim gemengd met een Italiaanse kruidenmix, voor mij maakt dat krokante hem helemaal af.  Oh nee, écht af is je tagliatelle natuurlijk pas met een beetje goede geraspte Parmezaan eroverheen!

Tagliatelle met sardientjes, citroen en spinazie

Ingrediënten:
Voor 2 personen

tagliatelle (of een andere pasta)
1 blikje sardientjes op olie, uitgelekt
150 gram spinazie
1 sjalot, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
de fijngeraspte schil en het sap van 1 citroen
1/2 theelepeltje chilivlokken
Parmezaanse kaas

Optioneel
geroosterd broodkruim
Italiaanse kruiden

Bereiding:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar bij het afgieten een kopje van het kookvocht.

Verhit in een grote pan wat olie en bak de sjalotjes samen met de knoflook en de chilivlokken tot de sjalotjes glazig zijn. Hak ondertussen de sardientjes in stukjes en gooi ze bij de sjalotjes en knoflook. Verhit ongeveer 2 minuutjes.

Voeg de spinazie toe aan de pan en laat de spinazie slinken. Draai het vuur uit en hussel de pasta door de spinazie heen, samen met wat kookvocht, de helft van de citroensap en de helft van de citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat meer citroensap.

Hussel een deel van het broodkruim door de tagliatelle met sardientjes heen. Schep de tagliatelle in diepe borden en bestrooi met nog wat broodkruim, Parmezaanse kaas en citroenrasp.

Ik speel overigens meestal hartstikke vals met dat broodkruim. Wij hebben vaak geen (oud) brood in huis, maar er is wél altijd een zakje panko. Ik mix dus gewoon simpelweg een handje panko met wat kruiden en rooster dat in een droge pan. Werkt als een trein! :)

 

You Might Also Like

2 Reacties

  • Antwoord
    Renate
    16 mei 2016 at 17:25

    Maakt de combinatie van het vocht van de spinazie en kookvocht het niet te waterig? Verder lijkt het me een heerlijk recept!!

    • Antwoord
      Michella
      16 mei 2016 at 22:00

      Als je verse spinazie gebruikt komt er niet zo heel veel vocht vrij. Je voegt ook maar een klein beetje van het kookvocht toe aan het eind, dat vocht vormt – samen met de citroensap – min of meer je saus. Bij diepvriesspinazie zal dit wat meer zijn, maar dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen geen kookvocht meer toe te voegen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.