Het tweede bijgerecht van ons kerstdiner is alweer een echte Mexicaanse klassieker! We serveren namelijk tamales. Een tamale is een traditioneel Zuid-Amerikaans gerecht en bestaat uit een gestoomde maisdeegrol, verpakt in een maisblad (of soms in een bananenblad). En wat past er nou beter bij kerst dan pakketjes op je bord?!
Tamales kom je met heel veel verschillende vullingen tegen. Ze bestaan in zowel zoet als in hartige vorm. Voor ons kerstdiner hebben we een mooie variant met zoete aardappel bedacht. Door het toevoegen van hete saus krijgt de vulling een wat pit mee. En omdat we graag een beetje dwars zijn, stomen we ze niet, maar gaan ze in de oven. Dit duurt maar een minuut of 10 en kan dus mooi als de kalkoen aan het rusten is. De vulling kun je al eerder op de dag voorbereiden.
De gedroogde maisbladeren die je nodig hebt, zijn helaas in de gewone supermarkt niet verkrijgbaar. Gelukkig kun je ze bestellen bij diverse online winkels, zoals bij Tjin’s Toko. Zij verkopen ook het witte maismeel (P.A.N) dat je nodig hebt voor het maken van de vulling, hoewel dat wel gewoon verkrijgbaar is bij diverse supermarkten.
Tamales met zoete aardappel
Ingrediënten (voor ongeveer 14 tamales):
- Tamalesbladeren (gedroogde maisbladeren)
- 2 maiskolven
- 300 gram witte maismeel (P.A.N)
- 1 theelepel zout
- 5 eetlepels zachte ongezouten boter
- 2 kleine of 1 grote oranje zoete aardappel
- 1 theelepel hete rode pepersaus
- Optioneel: salsa of salsasaus om mee te serveren.
Bereiding:
Week de maisbladeren in water. Het is handig om er iets zwaars op te zetten, omdat ze anders gaan drijven. Schil de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Kook de zoete aardappel in een pan met ruim water tot hij zacht en gaar is. Dit duurt 15-20 minuten.
Snij de maiskorrels van de maiskolf. Kook de maiskorrels een minuut of 4 in een liter gezouten water, tot ze zacht zijn. Plaats een vergiet over een kom en giet de mais af. Bewaar het kookvocht in de kom. Laat de mais en het vocht volledig afkoelen.
Plaats een grote koekenpan (of als je die hebt een gietijzeren pan) op middelhoog vuur en toast hierin, onder af en toe roeren, het maismeel tot het geurig is. Dit duurt ongeveer drie minuten. Laat het maismeel afkoelen op een bord
Mix in een grote kom het maismeel met het zout. Meng de zachte boter er met je handen doorheen. Roer dan de maiskorrels, de zoete aardappels en de hete saus door het meel en de boter.
Voeg met een houten lepel ongeveer 500 ml van het kookvocht aan het deeg toe. Doe dit met kleine beetjes tegelijk, ongeveer 125 ml per keer. Klop heel goed door om zoveel mogelijk lucht door je deeg te mengen, het moet een licht, maar heel vochtig deeg worden.
Nu het tijd om de tamales in te pakken. Dit kun je op verschillende manieren doen, die wat lastig te beschrijven zijn. Dit filmpje legt het echter heel duidelijk uit.
Verwarm ondertussen je oven voor op 260 graden (vaak is dit de hoogste stand van je oven, bij een heteluchtoven zal dit waarschijnlijk maximaal 230 graden zijn). Rooster de tamales een minuut of 10 in de oven. De bladeren moeten opblazen en de tamales moeten stevig aanvoelen.
Serveer eventueel met een tomatillo salsa of een andere lekkere Mexicaanse salsa. Maar ook zonder dip zijn ze érg lekker!
No Comments