Kookboeken

The road to Mexico, het nieuwe boek van Rick Stein

The road to Mexico Eind 2017, begin 2018 zond de BBC een nieuw reis/kookprogramma van Rick Stein uit getiteld, The road to Mexico. Omdat we grote fans zijn van Rick en al zijn tv-programma’s hebben gezien wilden we zijn nieuwe serie natuurlijk niet missen. Ook al omdat hij begint in San Francisco, een van de leukste steden in de US en afzakt naar een van de leukste landen ter wereld Mexico. Hij reist in Californië langs plaatsen waar wij fijne herinneringen aan hebben en hetzelfde geldt voor Mexico.

De eerste keer dat we daar waren hebben we amper lokaal gegeten dankzij onze Amerikaanse vriendin. Voor haar was Mexico zoals Spanje voor ons, een land waar je bijna ieder jaar naar toe gaat en dat deed ze dan ook. En iedere keer weer had ze last van ‘Montezuma’s revenge’ oftewel buikloop en ze waarschuwde om voorzichtig te zijn en vooral geen streetfood te eten. Die eerste reis aten we daarom vooral in Hard Rock Cafe’s en hadden inderdaad geen problemen. Maar we misten achteraf gezien wel hele lekkere gerechten. Nou ja, de schade hebben we later wel ingehaald want de Mexicaanse keuken is zo rijk, daar wil je eigenlijk niks van missen. En Montezuma zijn we een keer tegengekomen, dat was toen we voor de verandering Italiaans gingen eten en tiramisu toe namen, vergetend dat ze daarvoor rauwe eieren gebruiken. Ja, toen hadden we dus echt een probleem. Maar dat was eenmalig, voor de rest hebben we nooit gezondheidsproblemen gehad.

The road to Mexico

Bij zo’n fijn programma hoort natuurlijk ook een boek. Dit heeft dezelfde titel als het programma, The road to Mexico dus, met 120 recepten en hele mooie foto’s van Rick’s reis. Het is een dikke pil geworden beginnend met een introductie waarin hij vertelt dat hij in 1968 voor het eerst de US en Mexico bezocht. Kortom, dit programma was een trip ‘down memory lane’ voor hem.

Het eerste hoofdstuk in The Road to Mexico is ‘ontbijt en brunch’. In Mexico bestaan die uit warme tortillas, huevos rancheros, omelet met lokale groenten, refried beans met roerbak eieren en hete koppen koffie. Rick is net als wij lyrisch over Oaxaca, dat is de plaats met het beste eten van heel het land. Hij omschrijft de heerlijke ontbijten die hij daar voorgeschoteld kreeg, maar ook over Monte Albán, gebouwd door de Zapotec en de mooie kerken en de fantastische markt. Daar moet je echt heen als je de kans krijgt.
Hij geeft je recepten beginnend met huevos rancheros, chilaquiles, krab en avocado omelet, tortillas en jugo verde. Dat is een heerlijk verfrissende drank bestaande uit vers fruit en groenten.

Na dit hoofdstuk komt het ‘streetfood’ deel. Overal in de steden, maar ook langs de wegen barst het van tentjes met de meest lekkere dingen. Vlak bij ons hotel in Mexico City stond bijvoorbeeld een fruitkar. Iedere dag haalden we bij de super aardige eigenaar vers geperst sinaasappelsap en verder verkocht hij het mooiste fruit dat je je maar kan indenken. In Oaxaca aten we de misschien wel lekkerste hamburger ooit met vers gebakken chips. En langs de kust aten we de meest malse kip van de bbq. Oh en dan vergeet ik nog de gebakken vis op het strand van Puorto Vallarta. Alles was verrukkelijk. Rick geeft hier onder andere recepten voor quesadillas van blauwe maïs met kaas en courgettebloemen, maïskolven met chilipoeder en mayonaise (een favoriet hier in huis gemaakt op de bbq), quesadillas met zoete aardappel, chorizo en zoete maïs, enchiladas met kip en salsa verde, krab tacos met limoen en avocado. Hij eindigt dit deel met cochinita pibil of langzaam gegaarde varkensschouder met achiote en sinaasappel. Je krijgt er spontaan trek van.

The road to Mexico

Dan wordt het tijd voor ‘groenten en bijgerechten’ Uiteraard noemt hij guacamole, maar ook tortillasoep met chipotle (sopa azteca), gevulde ancho chillies met geitenkaas, aubergines met feta, de originele Ceasar salade en artichokes met chipotle mayonaise.

‘Vis en schaaldieren’ mogen uiteraard niet ontbreken. Zowel in Californië als Mexico zijn die volop aanwezig. Een van zijn recepten betreft clam chowder in zuurdesembrood, dat is zo lekker. Maar ook de gefrituurde kokosgarnalen zijn om je vingers bij af te likken. Ceviche, makreel, mosselen, tonijn, sardines, ze staan er allemaal in.

Rick vervolgt met ‘gevogelte’ en vermeldt daarbij onder meer kip tinga, pulled chicken met een rokerige tomatensaus, limoen & kippensoep, zuurdesembrood met kip en kalkoen met pasilla pepers.

Aansluitend het hoofdstuk ‘vlees’. Daarin omschrijft hij lamsvlees van de bbq, carne con chili, lamsniertjes met bacon (het favoriete eten van Charlie Chaplin, gemaakt in The Musso & Frank Grill op Hollywood Boulevard), varkensvlees met zwarte bonen en Mac ‘N’ cheese met bacon.

The road to Mexico

Postres y bebidas

Het hoofdstuk dat dan volgt is mijn favoriete deel namelijk ‘postres y bebidas’ oftewel desserts & drankjes. Een van de recepten staat al op ons blog en dat is ‘mandarijncake’, een glutenvrije cake die echt heel lekker is. Natuurlijk mag horchata niet ontbreken, de traditionele drank bij het ontbijt. Het wordt met rijst, kaneel en suiker gemaakt, maar er zijn ook andere variaties met melk en amandelen. Er staan diverse sorbets in, Rick’s margarita die hij in zijn restaurants serveert, muffins, truffels, rijstpudding en Blum’s koffie cake. (Blum was een heel bekende bakkerij in San Francisco). Al met al genoeg lekkere dingen om je maaltijd mee af te sluiten.

Als laatste een handig overzicht van ‘basisrecepten’, hoe maak je hete rode chilisaus, totopos en tortillareepjes, vanille-ijs, mayonaise, diverse bouillonrecepten en aansluitend een ‘ingrediëntenlijst’. Uiterst makkelijk als je niet goed thuis bent in de Mexicaanse keuken. Veel van de ingrediënten zijn overigens verkrijgbaar bij Westland Peppers en  Tjin’s Toko, online bestellen kan daar ook.

Met The Road to Mexico hebben Rick Stein en de BBC ons laten genieten van zijn reis door Californië en Mexico. Dit boek is daar een mooie en smaakvolle herinnering aan. Het wordt tijd om de voorraadkast in te duiken voor ingrediënten en dan aan de slag te gaan met zijn recepten. Binnenkort misschien een Mexicoweek inplannen op ons blog dan laten we je een beetje meeproeven.

The road to Mexico is onder andere verkrijgbaar bij de vrienden van Bol.com.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.