We beginnen ons Mexicaanse kerstdiner dit jaar met tostada’s met gerookte zalm en zwarte bonenpuree. De zalm krijgt wat pit mee van een jalapeñopepertje. Deze tostadas zijn ons voorgerecht, maar je kunt ze ook als een hapje voor tijdens de borrel maken.
Als je alle onderdelen van dit voorgerechtje helemaal zelf wilt maken ben je een aardige tijd bezig in de keuken. Omdat het kerst is gebruiken we een aantal kant en klaar producten om stress van het kerstdiner weg te nemen.
Dus gebruiken we kant en klare ronde tortilla chips als basis. Je kunt je tostada’s zelf maken door eerst maistortilla’s te maken, die in stukken te snijden en die weer te frituren.
De ‘refried beans’, een puree op basis van zwarte bonen, maken we ook niet van scratch en de traditionele crema vervangen we door zure room die we wat dunner maken met een scheutje melk.
Onze zalm is wel zelfgerookt. Maar dat hebben we niet speciaal voor dit gerecht gedaan. We roken elk jaar een voorraadje voor de feestdagen. Een pakje zalmsnippers werkt net zo goed.
De jalapeñopeper in het recept vind je tegenwoordig bij je lokale Appie, het zijn die dikke, korte, glimmende groene pepers in de groente-afdeling.
Tostada’s met gerookte zalm en zwarte bonenpuree
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 12 ronde tortillachips (naturel)
- 1 blikje refried beans (LaMorena bij je lokale supermarkt)
- 75 gram gerookte zalm(snippers), fijngesneden
- 2 eetlepels fijngehakte tomaat
- 1 tot 1,5 eetlepel fijn gehakt groen van een lenteui
- fijn gehakte verse jalapeñopeper naar smaak
- zwarte peper naar smaak
- 2 eetlepels zure room
- scheutje melk
- groen van lenteui om te garneren
Bereiding:
Meng in een schaaltje de zalm, tomaat, lenteui door en breng op smaak met de jalapeñopeper en zwarte peper.
Warm in een koekenpan op medium vuur de refried beans op. Het mengsel moet warm zijn, niet bloedheet.
Roer ondertussen de zure room los met wat melk.
Leg per persoon 3 tortillachips op een bord. Doe op elke chip een flinke theelepel refried beans en smeer dit uit.
Lepel een ruime theelepel van de zalmmix over de bonen. Garneer met de zure room en wat groen van een lenteui.
Serveer je tostada’s met gerookte zalm en zwarte bonenpuree meteen nadat je ze hebt opgemaakt.
No Comments