Deze vanille cheesecake met passievrucht is een heerlijke gebakken cheesecake en heeft een lekkere, friszure topping. In tegenstelling tot de meeste gebakken cheesecakes hoeft dat niet in een waterbad. Lees snel verder hoe je hem dan wel bakt!
Tot mijn schande moet ik bekennen, dat ik tot deze week nog nooit een cheesecake had gebakken. Ik heb er wel een paar gemaakt die niet in de oven gaan, maar deze vanille cheesecake met passievrucht is dus echt de eerste die door mij is gebakken.
Als we in Den Haag bij Kaafi, één van onze favoriete koffiezaken, zijn neem ik eigenlijk heel vaak cheesecake. Vooral die met pistache is heerlijk en daarom vond ik het wel een uitdaging om te kijken of deze net zo lekker was. Nou, deze doet zeker niet onder voor de Kaafi cheesecake.
Dat vond de rest van de familie ook, met andere woorden: ‘wanneer maak je er weer zo een?’ Dat zal zeker niet lang duren nu de warmte van de afgelopen zomer weer voorbij is. Met die soms hele hete dagen was het geen doen om ook nog eens de oven aan te steken, maar nu de herfst is aangebroken en daarmee koelere dagen mag de oven weer lekker vaak aan. Misschien maak ik er een met wat ander fruit in plaats van de passievrucht. Aardbeien of frambozen passen ook goed op deze cheesecake.
Vanille cheesecake met passievrucht
In het oorspronkelijke recept uit Mary Berry’s boek Fast Cakes voegt zij ook nog mango toe, maar dat heb ik weggelaten. Zo met alleen passievrucht volstond het voor mij wel.
Zoals de naam van het boek al suggereert duurt het maken van deze cheesecake niet zo heel lang. De voorbereidingen nemen ongeveer een kwartier in beslag en de baktijd is 40 minuten.
Vanille cheesecake met passievrucht
Ingrediënten
- 75 gram roomboter ongezouten
- 125 gram digestive biscuitjes verkruimeld
- 560 gram roomkaas
- 50 gram bloem
- 2 theelepels vanille extract
- 2 eieren maat L
- 100 gram fijne suiker
- 100 ml slagroom
- 45 gram mascarpone
- 150 gram zure room
- 1 eetlepel poedersuiker gezeefd
- 1 passievrucht (een grote)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Beboter licht de bodem van een springvorm van 20 cm en leg er daarna bakpapier op.
- Smelt de boter op laag vuur in een pannetje, haal van het vuur en meng de koekkruimels er goed door. De kruimels zijn makkelijk te maken door de digestives in een plastic zak te doen en er met een deegroller of fles overheen te rollen.
- Schep het in de vorm en druk met een lepel op de bodem.
- Doe de roomkaas en bloem in een schaal en klop met een mixer door elkaar. Voeg de vanille, eieren, suiker, room en mascarpone toe en klop tot het goed door elkaar is gemengd.
- Schenk het mengsel over de taartbodem en bak het in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten.
- Haal de cheesecake 10 minuten uit de oven zodat de cake kan rusten en de bovenkant gelijkmatig wordt en zet dan nog 10 minuten terug tot de cake nog een beetje wiebelig in het midden is.
- Maak de buitenkant van de springvorm los en laat de cheesecake verder in de vorm afkoelen waarna je de cake uit de vorm kan halen en in de koelkast moet zetten om echt volledig te koelen.
- Meng de zure room en poedersuiker in een schaaltje en schep gelijkmatig over de cake. Daarna snij je de passievrucht open, verwijder het vruchtvlees en verspreid dat over de zure room. En voila, je hebt de lekkerste vanille cheesecake met passievrucht gemaakt!
Heb je deze vanille cheesecake met passievrucht gemaakt? Dan zijn we erg benieuwd wat je er van vond. Laat je het ons weten in een reactie hieronder of via social media? Je vindt ons op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #foodaholicsnlgebruikt dan zien we je bericht vanzelf langskomen.
No Comments