O, o, Parijs! Ik weet het, zo gaat het liedje niet. Maar wat is Parijs toch een briljante stad. Ik schreef het inmiddels al een paar keer, ik krijg nooit genoeg van Parijs. Er is elke keer weer wat nieuws te ontdekken en wat kun je er toch geweldig op culinaire ontdekkingsreis. Toen we in oktober naar Parijs reisden voor de Salon du Chocolat maakten we er meteen een lang weekend van. Op onze Foursquarelijstjes stond namelijk nog een hele rits aan patisseries en bakkerijen en dus besloten we onze eigen versie van de Pateekesweek te houden. For science natuurlijk! Zodat we jullie nu een fantastisch lijstje kunnen voorschotelen met vijf bijzondere plekken voor gebak in Parijs.
Het was een hele opoffering om dit lijstje tot stand te laten komen. Bij elke winkel kochten we een paar verschillende gebakjes. Omdat de meeste winkels niet over zitplaatsen beschikten, aten we ze ook nu weer vooral in parken op. Heel vervelend hoor, op een parkbankje in een herfstzonnetje al die gebakjes proeven! En ja, Pierre Hermé en Ladurée sloegen we over. Die kunnen jullie zelf ook wel vinden.
Arnaud Larher
Al op jonge leeftijd ontwikkelde Arnaud Larher een passie voor patisserie. Op zijn 15e startte hij zijn carrière als leerling bij een patisserie in Brest. Na zijn militaire dienst ontwikkelde hij zich verder bij diverse andere patisseries in Parijs. In 1997 opende hij zijn eigen eerste winkel in Montmartre, er volgden er hierna nog twee. In 2007 behaalde Arnaud de titel Meilleur Ouvrier de France, een zeer prestigieuze prijs voor patisserie chef-koks, herkenbaar aan een blauw-wit-rood bordje aan hun koksbuis.
Meilleur Ouvrier de France word je niet zomaar, daar moet je jarenlang keihard voor werken. Nu zijn wij maar een stelletje leken die gewoon gek zijn op goede gebakjes, maar feit is wel dat de patisserie bij Arnaud Lahrer er werkelijk fantastisch uitziet en smaakt. In de vitrine zien we traditionele taartjes, zoals bijvoorbeeld tarte au citron, maar ook geweldige chocoladekunstwerkjes. Bij het proeven blijken alle gebakjes echte smaakbommen. Alle afzonderlijke smaken en structuren zijn duidelijk aanwezig. Ja, hier worden we gelukkig van! De macarons van Arnaud Lahrer doen trouwens ook niet onder voor die van Ladurée of Pierre Hermé.
Niet alleen de gebakjes zien er prachtig uit. Ook de winkel die wij bezoeken is stijlvol en strak ingericht. En, heel fijn, er is een terrasje buiten!
Arnaud Larher
– 53 rue Caulaincourt (door ons bezocht)
– 57 rue Damrémont
– 93 rue de Seine
Sadaharu Aoki
Onze volgende favoriet (van dit weekend ;)) is Sadaharu Aoki. Zoals je wellicht aan de naam al wel kon vermoeden, hebben we hier te maken met een Japanse patissier. Masterchef Sadahary Aoki, geboren in Toyko en sinds 1991 woonachtig in Parijs, maakt gebruik van Franse technieken met Japanse smaken. In de vitrine treffen we veel matcha en yuzu, maar ook rode bonenpasta, miso, genmaicha, sesam en kastanje. De gebakjes zijn strak, evenals de winkel.
We eten de gebakjes van Sadaharu Aoki op in de zon in Le Jardin du Luxembourg. Wat een fantastische plek om te genieten van zulke kunststukjes. De smaken zijn best heftig en bij sommige gebakjes is het fijn dat we ze delen, omdat een heel gebakje misschien iets teveel zou zijn. Naast gebak zijn er ook macarons en chocolade (met matcha!) te vinden bij Sadaharu Aoki. Daarvoor wil ik graag nog eens terug, want ik ben opnieuw erg onder de indruk van wat Japanners met smaak kunnen doen.
Sadaharu Aoki heeft meerdere vestigingen in Parijs en heeft inmiddels ook een tweetal shops in zijn thuisland Japan geopend.
Sadaharu Aoki
– 35 rue de Vaugirard (door ons bezocht)
– 56 boulevard de Port-Royal
– Galeries Lafayette Gourmet RDC, 35 Boulevard Haussmann
– 25 rue Pérignon
– 103 rue Saint Dominique
Pâtisserie Michalak
Net als Arnaud Larher begon ook Christophe Michalak al op jonge leeftijd aan zijn carrière als patissier, hoewel hij oorspronkelijk eigenlijk architect wilde worden. Nadat hij op zijn 16e zijn diploma haalde, werkte Christophe bij diverse gerenommeerde patissiers over de hele wereld, waaronder Pierre Hermé en Ladurée, om het vak onder de knie te krijgen. In Frankrijk is Christophe Michalak heel bekend, hij werkte mee aan diverse televisieprogramma’s waaronder Masterchef France. Ik moest heel eerlijk bekennen dat ik de goede man tot dit bezoekje aan Parijs helemaal niet kende, terwijl hij nota bene ook vijf boeken schreef, wereldkampioen patisserie werd in 2005 en patissier van het jaar in 2013. Shame on me.
Gelukkig ken ik hem nu wel. Of tenminste: zijn gebakjes. In de vitrine van Michalak treffen we onder andere prachtige variaties aan van de, in Frankrijk, welbekende religieuse. Dit is een gebakje bestaande uit twee soezen, traditioneel gevuld met room en overgoten met ganache. Bij Michalak kun je de religieuse in verschillende smaken en soorten vinden. Wij proefden er eentje met caramel. Naast de religieuses verkoopt Michalak ook plastic bollen met soesjes erin, ook weer met allerlei smaken vullingen. Mijn lief werd acuut verliefd op de soesjes met frambozenvulling. Zo lekker!
Ook Pâtisserie Michalak heeft inmiddels meerdere vestigingen.
Pâtisserie Michalak
– 8 Rue du Vieux Colombier (door ons bezocht)
– 16 Rue de la Verrerie
– 60 Rue du Faubourg Poissionière (café & kookschool)
Boulangerie Poilâne
Totaal iets anders is Poilâne. Geen verfijnde patisserie, maar “gewoon” een normale bakker met brood. Nou ja, gewoon…het zuurdesembrood van Poilâne is behoorlijk beroemd en wordt inmiddels geëxporteerd naar minstens 15 landen. Een Amerikaans gezin sloot zelfs een contract af waarin is vastgelegd dat ze elke week een brood krijgen toegezonden, zolang als ze leven. Poilâne is ondanks dit succes nog altijd een familiebedrijf en inmiddels in handen van de derde generatie.
Maar wij komen niet voor het brood, maar voor gebak. Naast hun beroemde brood, bakt Poilâne namelijk ook taart. Ik zei het al, geen verfijnde patisserie, maar “gewoon” appelgebak en flan. En die flan, daar gaat het ons vandaag om. Want als dit Franse puddinggebak goed gemaakt is, dan is dit net zo hemels als zo’n kunstwerkje van een meester patissier. Of misschien zelfs nog wel een beetje hemelser, want de prijs is ook meteen een stuk vriendelijker. Het eet soms toch fijner zonder kreunende portemonnee. En ja, Poilâne bakt een meesterlijke flan!
Poilâne heeft meerdere vestigingen in Parijs, drie in Londen en één in Wijnegem, België.
Poilâne
– 8 rue du Cherche-Midi (door ons bezocht)
– 49 Boulevard de Grenelle
– 38 rue de Debelleyme
– 83 rue de Crimée
L’Eclair de Genie
L’Eclair de Genie is een oude bekende. We noemden hen ook al in ons eerdere artikel met Parijse hotspots. De knalgele winkels met lange rijen glanzende eclairs zijn gewoon onweerstaanbaar en dus konden ze niet ontbreken in dit artikel over bijzonder gebak in Parijs. Niet dat eclairs in Frankrijk nou zo bijzonder zijn, maar de eclairs van L’Eclair de Genie wel. Christophe Adam, eigenaar van L’Eclair de Genie maakt zijn eclairs met moderne smaken, zoals yuzu en salted caramel en maakt er shiny kunstwerkjes van door bijvoorbeeld het gebruik van eetbaar zilverpoeder.
L’Eclair de Genie heeft inmiddels zo’n 10 winkels in Parijs, dus er is er altijd wel eentje in de buurt. Gevaarlijk, want ik ben inmiddels een beetje verslaafd aan de salted caramel. Gelukkig is Parijs niet om de hoek.
Bijzonder gebak in Parijs
Natuurlijk is dit geen compleet lijstje, bij lange na niet. Het is ook geen top 5. Het is een lijstje met vijf plekken die wij meer dan de moeite waard vinden om te bezoeken. Tijdens het maken van dit lijstje vielen er patissiers af, omdat ze gesloten waren toen wij langskwamen of omdat ze tegenvielen. Maar er kwamen net zo goed weer patissiers op ons lijstje bij, waar we nu niet in de buurt kwamen of geen tijd meer voor hadden. We zijn trouwens ook altijd erg benieuwd naar jullie eigen favorieten voor gebak in Parijs (of andere leuke spots). Want één ding is zeker: we gaan altijd terug naar Parijs.
No Comments