Evenementen

Vlees mag weer, gelukkig!

Vlees mag weerNa een lange tijd van gezond eten en minderen met van alles en nog wat zien we langzaam een trend waar we heel vrolijk van worden, vlees mag weer. Al lange tijd ligt overal de nadruk op zo gezond mogelijk en vlees is dan volgens die “leer” iets waar je vooral niet te veel van moet eten of iets dat je liever helemaal niet eet.

Maar langzaam zien we een kentering. Barbecuewedstrijden schieten als paddestoelen uit de grond, de rijen bij de foodtrucks die zich specialiseren in vlees zijn langer dan bij de groene smoothies, het Smokey Goodness barbecueboek van Jord Althuizen staat opeens in de culinaire boeken top 10 tussen alle “hoe word ik een slank meisje” boeken. En er zijn nu zelfs evenementen die zich volledig op vlees richten. Bij deze vernieuwde waardering ligt de nadruk wel op mooi vlees. Vlees dat niet afkomstig is uit de bioindustrie maar eerlijk vlees, van mooie rassen. Dieren die een goed leven hebben gehad.
Vlees mag weer en wij laten je hier weten waar je het beste en mooiste vlees de komende tijd kunt vinden.

Tony Stone Low & Slow BBQ Competition / Carnivoornia

Dit jaar wordt voor de vijfde keer de Tony Stone Low & Slow BBQ Competition in Hoofddorp gehouden. De Tony -zoals de barbecueërs de wedstrijd noemen- is de oudste en grootste barbecuewedstrijd buiten de VS. Dit jaar zullen er 72 teams vanuit de hele wereld in het Haarlemmermeerse Bos neerstrijken om te zien wie de beste is in de vier hoofdcategorieën, kip, spareribs, varkensschouder (pulled pork) en runderborst (brisket). Ook zullen de teams nog een dessert maken maar dat telt niet mee om de uiteindelijke winnaar te bepalen.

De gerechten worden low & slow op hout of houtskool bereid, dit betekent dat de teams de hele nacht in de weer zullen zijn om de grote stukken vlees te garen en bij de grote stukken duurt dat vaak langer dan 12 uur.

Het leuke van dit soort wedstrijden -waarvan er dit jaar acht in Nederland zijn- is dat al het vlees dat niet naar de jury gaat door de teams wordt uitgedeeld aan het publiek. Wil je proeven wat de teams maken? Kom dan op zondag voor 12:00 uur. Om twaalf uur beginnen de teams namelijk met het inleveren van hun vlees en ook meteen met het uitdelen aan het publiek. Om 12:00 uur kun je de kip proeven, 12:30 spareribs, 13:00 pulled pork en om 13:30 de brisket.

Voor het eerst dit jaar is er bij de Tony ook Carnivoornia waar demonstraties worden gegeven in uitbenen door o.a. Marco Peerdeman de voormalig slager van Jamie Oliver. Je kunt onder deskundige begeleiding je steak grillen op een Zuid-Afrikaanse braai. Er zijn pop-up restaurants en een barbecuemarkt.

De Tony wordt op 14 en 15 mei gehouden van 10:00 tot 18:00 uur, de entree en het proeven bij de teams is gratis!

TONY STONE LOW & SLOW BBQ COMPETITION

Haarlemmermeerse Bos (ingang Paviljoenslaan)


Butcher’s Heaven

Op 11 en 12 juni is er in de Amsterdamse Markthallen Butcher’s Heaven. Dit evenement wordt georganiseerd door Julius Jaspers en Gertjan Kiers. Julius en Gertjan zijn geen onbekenden in de barbecuewereld en maken deel uit van het barbecue team de Zwarte Hand dat ook aan de bovenstaande wedstrijd meedoet. Maar de meesten van jullie zullen Julius natuurlijk kennen van Topchef, Masterchef of één van zijn vele kookboeken, waaronder zijn net verschenen BBQ Bijbel. Gertjan is slager van beroep en wel een topslager, misschien ken je hem wel van de Keuringsdienst van Waarde waar hij gevraagd wordt als er iets met vlees (mis) is of van foodtube waar hij een aantal mooie filmpjes heeft neergezet.

Tijdens Butcher’s Heaven wordt de Centrale markthal een paradijs voor carnivoren. Ook hier ligt weer de nadruk op eerlijk vlees. Grote stukken, verfijnde delen maar ook de zogenaamde “vergeten” delen komen aan bod. Dit alles met weinig groen, gewoon puur natuur vlees zonder opsmuk.

Gedurende het weekend wordt er door meer dan 25 chefs en hun teams (o.a. Ron Gastrobar, Bord’Eau, Lucas Rive, Happyhappyjoyjoy, Lute, Niven, the Roast Room, Julius bar&grill, Jord Althuizen) hun favoriete gerecht klaargemaakt. Ook zal een aantal van de wedstrijdbarbecueteams aanwezig zijn om het één en ander te bereiden. Iedereen maakt zijn eigen specialiteit en dat alles tegen een betaalbare prijs.

Dan worden er ook workshops gegeven. Gertjan geeft dagelijks 2 workshops uitbenen van onder andere runderrib en varken en 3 demonstraties uitbenen rund, varken en lam. Brandt & Levie is verantwoordelijk voor het worstatelier waar de bezoekers 5 keer per dag een workshop kunnen volgen.

Ook zijn er nog drie bars, standjes met koksmessen, houten snijplanken, schorten maar ook olijfolie, taart en kookboeken.

Butcher’s Heaven is 11 en 12 juni geopend van 12.00 tot 23.00 uur, tickets kosten € 10,= in de voorverkoop en € 15,= aan de deur.

BUTCHER’S HEAVEN

Centrale Markthal
Food Center Amsterdam
Jan van Galenstraat 4
Amsterdam

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.