Cocktails & Drankjes

Zelf tonic maken voor een authentieke gin & tonic

Zelf tonic makenAls je de deur uitloopt zou je het niet zeggen, maar er is warmer weer op komst. De tijd om met zomerse drankjes lekker in de tuin te zitten komt er echt weer aan. Ik mag dan graag een goede gin & tonic voor mezelf inschenken. De keuze in gin is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook met tonic kun je tegenwoordig een hoop kanten op, maar je kunt ook zelf tonic maken. Dit koude weer is het goede moment om een voorraadje tonicsiroop te maken zodat je het straks alleen maar even in hoeft te schenken als het kwik weer oploopt.

De meeste ingrediënten voor je zelfgemaakte tonic vind je bij de supermarkt. Het ingrediënt dat het echt tonic maakt is kinabast. De schors van de kinaboom. Je kunt kinabast bestellen bij onder andere brouwmarkt. Kinabast is oranje en je krijgt dus ook een oranje tonic. Als je het koopt zijn het stukjes bast. Die stukjes kun je makkelijk in een koffiemolen of keukenmachine iets fijner malen voor gebruik in dit recept.

Dit is een tonic zoals hij vroeger werd gemaakt, in eerste instantie moest ik qua smaak denken aan Haribo colaflesjes. Het is een beetje medicinaal en droog, maar samen met bijvoorbeeld Hendrick’s gin een fantastische combinatie.

In het koloniale tijdperk was tonic het medicijn tegen malaria. Dat komt door de kinine die in de kinabast zit.  Om het een beetje drinkbaar te maken deden de Engelsen hun gin erbij en zo ontstond de gin & tonic. Dus mocht de opwarming van de aarde doorzetten, dan ben je met deze tonic ook meteen beschermd tegen malaria.
Dit is trouwens een basis recept, je kunt er zelf nog andere dingen aan toevoegen zoals jeneverbessen, kardemom of lavendel. Zo kun je het recept aanpassen zodat het beter bij jouw favoriete gin past. Leef je uit zou ik zeggen!

Zelf tonic maken

Ingrediënten:
500 ml water
½ cup citroengras, gehakt, ongeveer twee stengels
2 ½ eetlepels grofgemalen kinabast
sap en rasp van een halve citroen, sinaasappel en limoen
½ eetlepel pimentbessen
2 eetlepels citroenzuur (toko)
snufje zeezout
agavesiroop

Bereiding:
Breng alle ingrediënten, op de agavesiroop na, aan de kook, wanneer het kookt, doe dan de deksel op de pan en het gas laag. Laat 20 minuten zachtjes koken.
Haal van het vuur en giet door een zeef om de vaste delen eruit te halen. Je bent nu de grove delen kwijt, maar de gemalen kinabast zit er nog steeds in.
Giet het mengsel door 3 lagen kaasdoek (ook te koop bij Brouwmarkt). De fijne deeltje ben je nu ook grotendeels kwijt maar nog niet helemaal. Filter het door koffiefilters totdat je het helder genoeg vindt (bij mij was dat 3 keer).

Warm het daarna weer op en voeg per 100 ml mengsel, 75 ml agavesiroop toe. Roer totdat het goed is opgelost en giet het geheel in een schone fles.
Bewaar deze fles in de koelkast. Om de houdbaarheid te verlengen kun je er een shot wodka doormengen, maar dan is het natuurlijk geen frisdrank meer.

Hoe maak je nu de perfecte gin & tonic?

Doe 2,25 cl van je tonicmix in een glas, doe hier 4,5 cl gin bij en 6 cl Spa rood. Je kunt als je het helemaal in stijl wilt doen ook sodawater uit een spuitfles gebruiken; vul de rest van het glas met ijs en geniet van een gin & tonic zoals hij ooit bedoeld was!
Ga je zelf tonic maken en zit je in de tuin met je eigen creatie? Laat ons dan even weten hoe het smaakt. Je vindt ons op Facebook of Instagram. Gebruik de hashtag #foodaholicsnl dan kunnen we je berichtje makkelijk vinden!

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.