Cocktails & Drankjes

Zelfgemaakte Advocaat

AdvocaatIk ben dol op advocaat. Ondanks het stoffige imago dat advocaat heeft van omaatjes op een verjaardag die een glaasje met slagroom weglepelen is het eigenlijk gewoon een lekker drankje. En buiten het glaasje met slagroom kun je er nog veel meer mee, over ijs, er ijs van maken, puddingen en parfaits om zomaar wat dingen op te noemen. Je kunt natuurlijk gewoon een fles kopen, maar wat is er nou leuker dan zoiets zelf te maken en het is nog makkelijk ook. 

Voor de vijfde en laatste blogpost van onze paasweek wilden we iets met eieren en drank. Na een aantal cocktail sites te hebben afgespeurd op zoek naar inspiratie zag ik vorige week in de supermarkt flessen advocaat staan en er schoot me meteen te binnen dat het zelf maken daarvan nog op mijn ellenlange to-do lijstje stond.

Voor het recept ben ik uit gegaan van het recept van Cees Holtkamp, één van mijn bakhelden. Dit recept komt uit het boek de Banketbakker en in dat boek vind je zo’n beetje alle Nederlandse klassiekers. Over het algemeen kloppen de recepten wel maar bij dit recept gaat het toch niet helemaal lekker. Meneer Holtkamp raadt aan om het mengsel niet hoger dan 62°C te verwarmen om schiften te voorkomen maar dan blijft je advocaat veel te dun.

Na verder speurwerk op het internet kwam ik er achter dat bij ongeveer 78°C de massa gaat koken, dan heeft de alcohol haar kookpunt bereikt, dikker zal je advocaat dan zeker niet worden. En bij 85°C stollen de eiwitten, dus dan heb je een grote bak roerei.
Ik heb mijn advocaat opnieuw verwarmd totdat ik een mooie dikke vla kreeg, dit was bij 67°C. Toen heb ik het van het vuur gehaald en terug gekoeld. Je zou nog verder kunnen gaan als je het dikker wilt maar de kans op stukjes ei in je advocaat neemt steeds meer toe!

De zwarte spikkeltjes in de advocaat komen door de vanille die erin zit, ook heb ik wodka gebruikt in plaats van brandewijn. Dit laatste was één van de tips in het boek om een zachtere smaak te krijgen dan van een advocaat die met brandewijn is gemaakt. En ik moet zeggen het eindresultaat mag er wezen, een heerlijk zachte advocaat die mooi van dikte is.
Zo lekker zelfs dat er wel een flink uit de kluiten gewassen oma moet komen om mij m’n glaasje advocaat met slagroom afhandig te maken!

Advocaat

Ingrediënten:
250 gram eidooiers (ongeveer 14-15 dooiers)
250 gram kristalsuiker
merg van 1 vanillestokje
mespuntje zout
300 gram wodka (of brandewijn)

extra:
thermometer

Bereiding:
Breng een laagje water in een pannetje aan de kook.
Doe alle ingrediënten in een schaal. hang de schaal in het pannetje, het water mag de schaal niet raken, het verwarmen moet alleen van de stoom komen.
Verwarm het mengsel, terwijl je constant met een garde roert, tot zo’n 67°C.
Zet de schaal in een bak met ijskoud water en laat de advocaat zo snel afkoelen. Roer zo nu en dan door.
Giet de advocaat door een zeef in een fles met een wijde hals. Bewaar de advocaat maximaal vier weken in de koelkast.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Rob
  25 maart 2016 at 14:57

  Hoeveel liter maak je hiermee?

  • Reply
   noskos
   29 maart 2016 at 11:16

   Iets meer dan een halve liter, je kunt er mooi een advocaatfles mee vullen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.