Nagerechten

Asperge-ijs – Ja, je leest het goed, ijs van asperges!

Asperge-ijsHet is op de valreep, maar als je opschiet dan kun je nog net dit asperge-ijs maken voordat het witte goud weer uit de winkels is verdwenen! Asperge-ijs is echt weer zoiets dat mooi past in ons rijtje van aparte desserts. Het lijkt wel of we altijd op zoek zijn naar gekke dingen. Misschien is dat ook wel zo, maar het zijn altijd wel lekkere aparte dingen.

Dit recept komt bij mijn barbecuepartner in crime Frits vandaan. Hij had me al een aantal keer verteld dat asperge-ijs echt heel erg lekker is. Het zelf maken kwam er pas vorig jaar van toen we bij een barbecuewedstrijd in België iets met asperges moesten maken. Omdat we graag desserts maken besloten we om het onderstaande recept aan te passen voor de barbecue. We hebben toen de asperges eerst licht gerookt. En ook de slagroom hebben we vooraf even wat koude rook meegegeven. Zo ontstond een licht rokerig asperge-ijs dat goed was voor een vierde plaats. Geen slecht resultaat gezien het feit dat er geen vriezer was om alles terug te koelen nadat het uit de ijsmachine kwam.

Zonder rook is dit ijs ook heerlijk. Ik proef vaak in kleuren, bij chocolade heb ik dat ook. Als ik het zou moeten omschrijven dan smaakt dit groen. Duidelijk asperges, maar zoet. Het klinkt vreemd, maar als je over die eerste verwondering heen bent dan wil je alleen maar meer.

Asperge-ijs

Ingrediënten:
300 gram asperges, geschild en in stukjes van 2,5 cm gesneden
350 ml volle melk
350 ml slagroom
125 gram suiker
4 eidooiers (L)
1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)

Extra:
ijsmachine (ik gebruik deze zelfvriezende, maar het kan met alle ijsmachines)
zeef

Bereiding:
Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe de asperges, de melk, het vanillemerg en het stokje in een pannetje en zet op het vuur. Als de melk kookt het vuur uitzetten. Doe de deksel op de pan en laat de asperges 30 minuten trekken.

Zeef de asperges, vang het vocht op in een kom.  Druk de asperges goed uit tegen de zeef. De asperges mogen daarna weg.
Het vanillestokje kun je goed afspoelen, laten drogen en in een potje met suiker zetten om je eigen vanillesuiker te maken.

Meng de suiker en de eidooiers in een kom.

Doe de aspergemelk terug in de pan en warm opnieuw op. Als het tegen de kook is doe je al roerend een klein beetje van de melk bij het suiker- en dooiermengsel. Als het goed gemengd is herhaal je dat een aantal maal. Familie maken heet dit, zo eindig je niet met roerei doordat je alle hete melk in één keer bij de dooiers giet.
Als je de helft van de melk hebt toegevoegd doe je het suiker-, dooier- en melkmengsel in de pan bij de rest van de melk.

Verwarm dit onder constant roeren totdat het mengsel dikker wordt. Als je een instant read thermometer hebt dan kun je die gebruiken, het dikker worden gebeurt rond de 82°C.

Zodra de custard dikker wordt giet je het door een zeef bij de koude slagroom. Zo voorkom je dat het te ver doorkookt.
Roer even goed door en laat je asperge-ijs mengsel afkoelen in de koelkast.

Draai nu het asperge-ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.


Wist je dat Foodaholics te vinden is op Facebook en Instagram? Mocht je een recept van ons maken en het daar posten dan zouden we het leuk vinden als je ons er in tagt of de hashtag #foodaholicsnl gebruikt, dan zien we jullie creaties vanzelf langskomen.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.