Pinterest blijft een bron van leuke en gekke gerechten die je meteen wilt maken als je ze ziet. Deze bacon kimchi gebakken rijst is er daar één van. Eigenlijk had ik alles er al voor in de koelkast staan op de lenteuitjes na dus dit moest gemaakt worden.
Kimchi -Koreaanse, pittige gefermenteerde kool- staat al tijden hier in de planning om te maken maar vanwege allerlei projecten komt het er maar niet van. Zelfs het lastigste ingrediënt de Koreaanse chilipeper heb ik in huis. Maar toen ik laatst op de Rotterdamse Oogstmarkt was stond daar Ferme Kolen met hun gefermenteerde waar. En zo ging ik met een zak kimchi naar huis die ik deels voor een barbecuegerecht nodig had. Gelukkig bleef daar nog genoeg van over om deze gebakken rijst mee te maken. De bacon die erin zit kwam uit de vriezer en had ik niet zolang geleden zelfgemaakt. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen dat doet, in dat geval kun je ook best gerookte spekblokjes gebruiken hoor. En ook als je de kimchi van Ferme Kolen niet voorhanden hebt dan kun je tegenwoordig bij de meeste toko’s wel kimchi vinden.
Deze bacon kimchi gebakken rijst is anders dan andere gebakken rijst. Hij is lekker pittig door de chili uit de kimchi, heerlijk voor deze koudere dagen dus. Maar door het fermentatieproces van de kool is hij ook wat zurig. Samen met het rokerige van de bacon gaf dat een heel erg lekker gerecht dat ik zeker veel vaker zal maken. Ik moet maar eens snel aan mijn eigen kimchi beginnen!
Ik gebruik in dit recept cupmaten dat is makkelijker dan je rijst en kimchi afwegen, je vindt die bij o.a. Dille & Kamille en bol.com en de betere kookwinkel.
Bacon Kimchi Gebakken Rijst (voor twee personen)
Ingrediënten:
2 cups koude gekookte witte rijst, één dag oud (vers gekookte rijst bakt niet lekker)
2 dikke plakken bacon in reepjes gesneden of een bakje gerookte spekreepjes
2 eieren, losgeklopt
3 lenteuitjes, in ringetjes, het groen apart
1 teentje knoflook fijngesneden
1 cup kimchi
handje diepvries doperwten
Bereiding:
Bak in een wok of koekenpan de baconreepjes uit en schep die in een schaal.
Laat het spekvet in de pan en bak hier de eieren in, roer zo nu en dan los. Laat ze niet helemaal stollen, ze gaan straks nog terug. Doe het ei bij de baconreepjes.
Als er niet veel vet meer in de pan zit doe er dan wat olie bij. Als dat op temperatuur is doe je het wit van de lenteui in de pan.
Tegen de tijd dat de lenteui glazig is mag de knoflook er bij.
Doe de rijst bij de lenteui en knoflook en bak deze een minuut of 5 goed door, er zitten dan geen klontjes meer in en de rijst is goed warm.
Voeg de bacon, het ei en de kimchi toe en laat dit even warm worden voordat je de doperwten erbij doet.
Schep je bacon kimchi gebakken rijst in kommen en garneer met het groen van de lenteui.
No Comments