Nagerechten

Bramen-yoghurtijsjes, heerlijk verkoelend op een hete dag

Bramen-yoghurtijsjesDeze bramen-yoghurtijsjes zijn geïnspireerd door onze recente trip naar Berlijn. We kwamen daar verschillende ijssalons tegen waar ze paletas verkochten. Paletas ook wel paletas Mexicanas  genoemd zijn ijsjes op een stokje die hun oorsprong in Mexico vinden. Het zijn luxere ijsjes dan de waterijsjes die we hier op een stokje hebben. Vaak is het vers fruit, maar er zijn ook varianten met drank of op yoghurtbasis. IJs op een stokje 2.0 zullen we maar zeggen.

Ik heb voor bramen gekozen omdat er in mijn tuin een bramenstruik staat die elk jaar meer en meer bramen geeft. Het zijn er zoveel dat we voor een jaar jam kunnen maken. Maar dan nog houden we heel veel bramen over om zo te eten of om te verwerken in dingen als dit heerlijk frisse ijs.

Als je niet zo dol bent op bramen dan kun je die natuurlijk door aardbeien of blauwe bessen vervangen. En als je niet zo’n hippe ijsjesvorm hebt dan kan het ook in kleine plastic of kartonnen bekertjes. Steek dan de stokjes er na een half uurtje in dan vallen ze niet om.

Bramen-yoghurtijsjes (8-10 stuks)

Ingrediënten:
115 gram water
100 gram suiker
1 citroen
225 gram bramen
375 gram Griekse yoghurt (geen magere)
25 gram honing of agavesiroop

Extra:
ijsjesvorm

Bereiding:
Doe het water en de suiker in een pan en breng aan de kook.
Was ondertussen de citroen en haal met een dunschiller of een mesje 4 stroken van de schil af. Doe dit zo dun mogelijk, het wit is bitter.
Doe de citroenschil bij het suikerwater en laat 5 minuten zachtjes koken.
Giet het suikerwater door een zeef in een kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het daarna in de koelkast en laat koud worden.

Meng de yoghurt, honing of agavesiroop en het suikerwater door elkaar. Doe het in een kan of maatbeker met een tuit, dat maakt het makkelijker met schenken.
Schenk in elk ijsvormpje 2 centimeter van het yoghurtmengsel en laat dit 40 minuten opstijven in de vriezer.

Snij grote bramen doormidden. Vul de ijsvormpjes met de bramen en verdeel daarna de rest van het yoghurtmengsel over de vormpjes.
Doe de deksel op je ijsvormpjes en steek de stokjes in de ijsjes. Of volg de handleiding van jouw vormpjes als je andere hebt dan die wij gebruiken.
Zet de ijsjes minimaal 6 uur in de vriezer.

Om de ijsjes uit de vormpjes te halen kun je de vorm even kort in warm water houden.
De bramen-yoghurtijsjes kun je in een stukje bakpapier wikkelen en dan in een hersluitbare diepvrieszak 3 tot 4 weken goed houden in de vriezer. Op die manier kun je je vorm weer gebruiken voor andere ijsjes.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.