Als je in Mexico bij een taqueria -een restaurant dat taco’s verkoopt- gaat eten staan er steevast wat potjes salsa op tafel. Regelmatig zit daar een chipotle salsa bij, een pittige saus gemaakt van chilipepers. Deze salsa’s zijn lekker pittig en heerlijk op je taco maar bijvoorbeeld ook op een stukje vlees of vis van de barbecue en ze zijn ook nog eens heel erg makkelijk zelf te maken.
De basis voor deze salsa is chipotles. In Mexico hebben pepers vaak twee namen, één voor de verse vorm en één voor de gedroogde vorm. Chipotles zijn gedroogde jalapeño pepers die je waarschijnlijk wel kent van de potjes in het Mexicaanse schap van de Appie. In Mexico laten ze een deel van de jalapeño’s langer rijpen, daardoor worden ze rood. Na het oogsten roken ze de pepers boven mesquite hout, waarna ze nog verder gedroogd worden. Het eindresultaat noemen ze dan een chipotle.
Chipotles vind je over het algemeen in twee vormen. De gedroogde vorm of “chipotle en adobo”, oftewel chipotles in adobosaus. Bij de laatse worden de chipotles ingemaakt met azijn, kruiden en uien, het eindresultaat is een heerlijke rokerige peper in een stevige saus en dat vormt de basis voor deze salsa.
Waarschijnlijk is het hoofdbestanddeel ook meteen het moeilijkste ingrediënt om te vinden maar gelukkig zijn er steeds meer plekken waar je het kunt kopen. In Amsterdam naast de Albert Cuypmarkt zit Tjin’s Toko waar ze een mooie selectie Mexicaanse spulletjes hebben, ze hebben ook een webwinkel. En verder kun je chipotles o.a. vinden bij Mexworld en peperhuis.nl.
Je hebt voor dit recept 5 chipotles nodig, maar er zitten er meer in het blikje. Als je de overige pepers en de saus over doet in een afsluitbaar bakje kun je het maanden goed houden in de koelkast. Gooi eens zo’n chipotle in je chili con carne of blend er één door mayonaise voor chipotlemayo, heerlijk op een burger!
Chipotle salsa met knoflook en limoen
Ingrediënten:
5 chipotles in adobosaus
3 tenen knoflook
3 eetlepels rietsuiker
sap en rasp van 1 limoen
2 theelepels vissaus
zeezout en zwarte peper
Bereiding:
Vijzel de chipotles, knoflook en suiker tot een grove pasta, je kunt ook alles grof hakken met een keukenmes of het even in de keukenmachine of blender grof hakken.
Voeg de het sap en de rasp van de limoen en de vissaus toe en breng op smaak met peper en wat zout.
Het moet pittig, zoet, zout en fris smaken. Voeg meer suiker, limoen of vissaus toe als je chipotle salsa niet helemaal in balans is.
TIP: Je kunt deze salsa ook één op één mengen met boter, zo krijg je een heerlijke kruidenboter die een Mexicaans tintje geeft aan een mooi stukje vlees of vis van de barbecue!
No Comments