Krokante gefrituurde kip in een pittige, zoete kleverige saus. Need I say more? Dakgangjeong is het Koreaanse antwoord op de welbekende zoetzure kip bij de Chinees. Maar dan beter. En dat zeg ik, fervent afnemer van de koe loe kai bij de Chinees even verderop. Sinds ik dit recept heb ontdekt, heb ik het al drie keer gemaakt. Wij zijn fan en wat mij betreft overtreffen ze zelfs de Pok Pok chicken wings. Daar zijn de meningen bij ons thuis overigens nog wel over verdeeld en mijn vriend wil eigenlijk een keer beide kipsoorten naast elkaar serveren als vergelijkend warenonderzoek. Daar zeg ik overgens ook geen nee tegen!
De naam dakgangjeong is eenvoudig te verklaren. Dak is het Koreaanse woord voor kip en Gangjeong is eigenlijk een soort gefrituurd snoep in een kleverige saus of honing. What’s in a name! Er zijn, zoals vaak bij dergelijke recepten tientallen varianten van te vinden. Onze versie komt oorspronkelijk van Korean Bapsang, mijn favoriete website voor toffe Koreaanse recepten, maar is hier en daar ook alweer iets aangepast.
De hero in dit recept is Gochujang. Dit is een Koreaanse chilipasta, met gefermenteerde sojabonen en rijst. Gochujang is trouwens niet alleen de hero in dít recept, je komt het in enorm veel Koreaanse recepten tegen. Eigenlijk is Gochujang de miso van de Koreaanse keuken. Onmisbaar dus. Vervang het daarom ook niet door een andere chilipasta en laat het ook absoluut niet weg! Gochujang is heel goed verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten en naar het schijnt zelfs in sommige grotere gewone supermarkten.
Net zoals bij Chinese zoetzure kip maak je de kip met een jasje van maizena. De kip wordt twee keer gefrituurd en wordt daardoor echt super crispy, maar toch ook sappig. Oh mensen, nu ik dit allemaal zo op schrijf en naar de foto kijk, wil ik het weer! Snel door naar het recept, dan kunnen jullie ook aan de slag!
Dakgangjeong, zoete krokante Koreaanse kip
Ingrediënten:
Voor de kip:
- 500 gram kippendijen
- 1 theelepel fijngehakte knoflook
- 1 theelepel fijngehakte of geraspte gember
- 1 eetlepel shaoxing rijstwijn (of mirin)
- 50 gram maizena
- zout & peper
- olie om mee te frituren
Voor de saus:
- 1 eetlepel sojasaus
- 3 eetlepels shaoxing rijstwijn (of mirin)
- 2 eetlepels appelciderazijn (of rijstazijn)
- 1 eetlepel gochujang, Koreaanse chilipasta
- 3 eetlepels maissiroop (Koreaanse corn syrup, mulyeot) of Koreaanse rijstsiroop (ssalyeot) *
- 2 theelepels sesamolie
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 theelepel fijngehakte knoflook
- 1 theelepel fijngehakte of geraspte gember
- snuf peper
* Vervang door honing als je dit niet kunt vinden.
Bereiding:
Verwijder de grootste stukken vet van de kip en snij in hapklare stukjes. Meng de kip met de gember, knoflook en rijstwijn en zet een half uurtje opzij.
Meng in een pan alle ingrediënten voor de saus en breng aan de kook. Zet het vuur lager als de saus begint te bubbelen en laat het een minuut of vier sudderen, tot de saus iets indikt. Zet apart.
Meng de kip met maizena. Zorg ervoor dat alle stukjes overal goed bedekt zijn.
Verhit in een pan met dikke bodem een laagje olie van minstens drie centimeter of zet je frituurpan aan. Als de olie 180 graden is kun je beginnen met frituren. Zet ondertussen een rek of ovenplaat klaar met daarop een laag keukenpapier.
Frituur de kipstukjes in twee of meer batches tot ze licht goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 1 á 2 minuten. Doe de pan niet te vol, dan zakt te temperatuur te snel. Laat de kip uitlekken op het keukenpapier. Breng de olie tussen de batches in weer terug op temperatuur.
Als alle kip voor de eerste keer gefrituurd is, frituur ze dan opnieuw zo’n 30 á 40 seconden tot de stukjes goudbruin zijn. Je kunt nu meer kip in de pan doen dan de eerste keer, omdat de kip al warm is.
Verhit de saus op middelhoog vuur en meng met de stukjes kip. Roer goed door, zodat alle stukjes gelijkmatig bedekt zijn met saus.
Garneer eventueel met wat stukjes pinda of sesamzaad.
Dakgangjeong is erg lekker met rijst, wat sugar snaps of peultjes en natuurlijk kimchi. Maar deze kip is ook prima geschikt als snack op een feestje. Of zonder feestje, want dan kun je gewoon lekker alles zelf op eten. Maak sowieso altijd meer dan je nodig denkt te hebben, want de kip heeft de neiging om op magische wijze te verdwijnen.
1 Comment
michelle
9 maart 2020 at 23:25Lijkt me heerlijk!! Dank voor het delen..Michelle