Travel

Foodaholics op reis: foodieheaven in Portland, USA

Afgelopen juni maakten mijn vriend en ik een droomreis door de Verenigde Staten. In 26 dagen reisden we van Las Vegas naar Seattle. Onderweg bezochten we de meest gave natuurparken, stonden we in de loeihete hitte van een woestijn en midden in de sneeuw in de bergen. Voor ons als stadsliefhebbers moesten er natuurlijk ook wat grote steden op het programma. Naast Las Vegas bezochten we San Francisco, Portland en Seattle. Allemaal totaal verschillende steden met allemaal hun eigen charme. Hoewel, Las Vegas is écht niet mijn stad. Portland daarentegen was fantastisch en vrijwel meteen na aankomst wist ik: hier moet ik over bloggen!

Wij verbleven drie nachten in een hele fijne AirBNB in de wijk Division. Het informatieblad van de hosts dat op het bureautje lag begon met de zin “In Portland we take food very seriously”. Ik hád al heel veel zin in het verkennen van de food scene van Portland, maar na zo’n zinnetje natuurlijk helemaal! Drie dagen is niet heel veel tijd voor het verkennen van een grote stad, maar we hebben in die paar dagen toch aardig wat fijne hotspots weten te verzamelen in verschillende wijken. En zoals altijd deel ik die graag met onze lezers.

Portland is geen stad vol bezienswaardigheden en wordt daarom door veel toeristen overgeslagen of slechts kort bezocht. Onterecht, vind ik, want wij hadden écht nog tijd te kort, zelfs zonder het aflopen van de bezienswaardigheden. Wij hebben ons heel erg goed vermaakt met het bezoeken van verschillende wijken, met allemaal hun eigen uitstraling. Division is hip & happening en uiteindelijk zijn we daar het meest geweest. Downtown Portland hebben we eigenlijk zelfs nog nauwelijks bezocht. De stad heeft prima bus- en tramverbindingen, maar is ook (zoals de meeste Amerikaanse steden) heel autovriendelijk. Zeker in de wijken buiten het centrum.

Pok Pok

Direct nadat wij enigszins in onze AirBNB waren geïnstalleerd zijn wij naar Pok Pok gesneld. Dit Thaise eettentje is behoorlijk world famous en is vooral bekend om zijn chicken wings. Rond lunchtijd en ’s avonds loopt de wachttijd behoorlijk op, dus het kan slim zijn om op een “raar” tijdstip te gaan. Wij gingen voor een late lunch, rond half drie ’s middags en dat bleek een goede zet: we konden direct aanschuiven!

Verwacht geen restaurant zoals je gewend bent. Pok Pok bestaat uit een paar rare bouwsels naast een gewoon woonhuis. Eigenlijk meer een soort foodtruck met overkapping over het terras. Je waant je direct in Thailand! Behalve dan dat de bediening gewoon bestaat uit Amerikanen.

Natuurlijk lieten wij ons een portie van de beroemde fish sauce chicken wings voorschotelen. Die overigens stiekem niet Thais zijn, maar Vietnamees. Mocht je ooit in Portland terechtkomen (of in New York, waar ook een Pok Pok is) dan geef ik je vast één wijze raad: ga die chicken wings eten! Ze zijn echt niet voor niets zo beroemd! Wow!

Naast de chicken wings namen wij nog een portie Kaeng Hang Leh, een zoete curry uit het Noorden van Thailand met buikspek en varkensschouder. Ook deze was erg lekker!

Pok Pok
3226 SE Division St
Portland, Oregon

Naast de originele Pok Pok Division vind je nog een aantal andere vestigingen van Pok Pok in Portland, voor adressen zie: pokpokrestaurants.com

Bollywood Theater

Nee, in het Bollywood Theater kom je niet om te kijken naar Bollywood films, maar om te eten! Toen wij onze eerste avond in Portland nog op zoek gingen naar een lichte avondmaaltijd keken we ook een beetje gek op.

Geen Indiase glitter en glamour dus, maar wel een fijne plek voor Indiase street food en heerlijke mango lassi’s. Bestellen en betalen doe je aan de bar en afruimen moet je zelf doen. Dat klinkt raar, maar het is iets wat je erg vaak ziet in Amerikaanse restaurants. Het is ook wel erg efficiënt, want zodra je klaar bent met eten kun je ook direct vertrekken. De behoefte om te vertrekken is bij Bollywood Theater alleen niet erg groot. De muren, behangen met allerlei foto’s en snuisterijen, bieden genoeg te zien en beide locaties hebben de mogelijkheid om lekker buiten te zitten.

Toch veel behoefte aan een Bollywood film? Op het toilet in de Alberta locatie spelen ze films af!

Bollywood Theater
3010 SE Division St
Portland, Oregon

2039 NE Alberta St
Portland, Oregon

Little T Baker

Na een nacht heerlijk geslapen te hebben in ons tuinhuisje, togen we naar deze superfijne ontbijtspot vlakbij onze AirBNB. Op onze tweede ochtend in Portland gingen we ergens anders heen, maar op ochtend drie wisten we niet hoe snel we weer terug moesten gaan naar Little T. Spijt dat we die tweede ochtend niet ook zijn gegaan!

Little T is een moderne bakkerij, waar met veel liefde en kennis van zaken de heerlijkste broden uit de oven komen rollen. Zoals groot op de muur valt te lezen, laat men zich leiden door vier elementen: Flour, science, hands & heart”. 

Little T heeft elke dag een ander daily bread. Zo kun je op zondag bijvoorbeeld terecht voor teff zuurdesem of Portugees zoet brood en op donderdag voor brood met honing en olijven. Natuurlijk is er ook een vast assortiment aan broodsoorten en een wisselend assortiment heerlijke zoetigheden en fantastische croissants waar menig bakker nog iets van kan leren.

Little T serveert prima koffie en een klein assortiment aan belegde broodjes. Die broodjes zijn echter ook niet zomaar broodjes. Er wordt veel gewerkt met lokale specialiteiten en ingrediënten. Ik at tijdens onze eerste kennismaking een kalkoensandwich met avocado en baconjam. BACONJAM! Wat een ontdekking.

Bij Little T zijn ze overigens grote fan van gluten, er worden geen glutenvrije producten aangeboden.

Little T Baker
2600 SE Division St
Portland, Oregon

Wailua Shave Ice

Een bezoekje aan Portland is niet compleet zonder een bezoek aan Powell’s, de grootste onafhankelijke boekwinkel ter wereld. Sla hier ook vooral de kookboekenafdeling niet over! Als je beduusd deze boekenhemel weer verlaat, loop dan even naar de overkant. In de Union Way Shopping Arcade bevindt zich de Portlandse vestiging van Wailua Shave Ice ofwel schaafijs Hawaiian style.

Ik ben dol op het schaafijs van onze Rotterdamse schaafijsmannen, maar dit was nog wel even andere koek! Hier geen stukjes geschaafd ijs, maar ijs dat machinaal in een enorme sneeuwbal wordt geschaafd. Je kunt hierbij kiezen uit allerlei smaakjes siroop en daarna wordt de boel nog eens afgetopt met fruit.

Wij bestelden enthousiast ieder een eigen variant en die bleek enorm. Maar ze bleken ook zo enorm lekker dat ze alsnog gewoon schoon op gingen. No shame!

Wailua Shave Ice
1022 W Burnside St Unit O
Portland, Oregon

Nuestra Cocina

Voor Mexicaans eten kun je me doorgaans wakker maken, maar Nuestra Cocina hadden we toch haast overgeslagen. Met zoveel keus in Portland wilde ik eigenlijk niet weer “gewoon” Mexicaans. Maar zoals dat op reis gaat, komt er altijd wel zo’n moment waarop de één bijna omvalt van de trek en de ander alleen maar denkt “meh”. Ik was de “meh”-persoon in dit geval. Moe, warm, besluiteloos. En dus koos mijn lief ervoor om bij Nuestra Cocina naar binnen te stappen. Om nou te zeggen dat ik hem eeuwig dankbaar zal zijn gaat iets te ver, maar dankbaar was ik wel! Want Nuestra Cocina bleek wel een erg goede Mexicaan.

Naast bekende Mexicaanse gerechten zoals taco’s en enchiladas vind je er ook wat minder standaard gerechten op de kaart. Zo is er een dagelijks wisselende ceviche (wij aten er eentje met garnalen) en zijn er ook dagelijkse specials. Het visgerecht met avocadosaus dat ik at was spectaculair. De tortilla’s zijn vers en warm. Hun Tortilla Lady verwerkt dagelijks zo’n 30 pond masa tot tortilla’s. Met de hand, op een handgemaakte houten tortillapers. Op de kaart vind je natuurlijk ook cocktails en een aantal fantastisch klinkende desserts. Jammer genoeg hadden wij daar geen plek meer voor. Ook jammer: ik maakte geen foto’s! Maar eigenlijk is dat een goed teken, want het betekent dat ik écht alleen maar bezig was met lekker eten.

Nuestra Cocina
2135 SE Division Street
Portland, Oregon

Food Cart Pods

Je hebt er wellicht weleens over gehoord: de food carts in Portland. Er zijn er inmiddels zo’n 500 verspreid over de stad, veel ervan verzameld in pods, groepjes food carts bij elkaar. Op de website Food Carts Portland vind je een index van alle foodcarts (gesorteerd op keuken!), nieuwtjes, plattegronden en kun je tours boeken langs een aantal van de pods.

Wij bezochten tijdens onze trip de pod bij Alder street (Downtown Portland), waar je vooral veel Aziatische en Mexicaans carts vind. Hier geen hippe oude trucks, picknickbanken of hipsters, maar gewoon aanhangwagentjes met minikeukentjes die van buiten volgeplakt zijn met menu’s en foto’s van het eten. Deze pod is ideaal voor een snelle take-away lunch of een snack tussendoor. Er zijn geen zitplaatsen, maar in de omgeving zijn wel genoeg openbare bankjes of muurtjes te vinden waar je even kunt zitten om te eten. Er staan hier zo’n 60 carts, dus keuze genoeg! Overigens dreigt deze pod te verdwijnen vanwege bouwplannen, get there while you can!

Een heel ander soort pod is Cartopia. Dit is een veel kleinere pod en heeft een beetje de sfeer van een foodfestival. Mooie trucks, picknickbanken onder een groot afdak, muziek en hippe biertjes en andere drankjes. Totaal niet te vergelijken en daarom zijn ze eigenlijk gewoon allebei even leuk. Wij deelden hier een halve kip bij Chicken and Guns en dat was één van de lekkerste kippen de ik ooit at! Aanrader!

Naast de pods zie je ook in veel straten gewoon losse food carts staan. Ik had er dolgraag nog veel meer willen proberen. Zo zagen we een cart waar je ’s morgens eggs & waffles kunt eten en is er zelfs een fritkot, waar ze Belgische frieten verkopen! Ik hou ervan!

Alder St. Food Card Pod
639 SW 10th Ave
Portland, Oregon

Cartopia
SE 12th and Hawthorne
Portland, Oregon

Koffie, bier en donuts

Portland is niet alleen stad van de food carts, de stad staat ook bekend als walhalla voor de bierliefhebber. Het krioelt in de stad van de microbrouwerijen waar je de nieuwste IPA’s en andere biertjes kunt drinken. Tot mijn schaamte bezochten wij er niet een. We deden veel met de auto en dat is niet zo’n goede combi met bier. En we kochten een stukje eerder op onze trip een voorraadje bier bij een andere lokale brouwerij waar we in onze AirBNB van hebben genoten. Reden om nog eens terug te keren, want zonde is het eigenlijk wel.

Net zoals we nog eens terug moeten naar Voodoo Doughnut, waar je naar het schijnt de allerbeste donuts kunt eten. Kwamen we ook niet aan toe. En toen we bij Blue Star Donuts voor de deur stonden hadden we net ontbeten. Soms zou eindeloos door kunnen eten bést handig zijn.

Wat we niet oversloegen was het drinken van koffie. Natuurlijk niet. Onze AirBNB had trouwens hele goeie koffie, maar we streken ook enkele keren neer bij Portlands bekendste koffieroaster Stumptown Coffee Roasters. Stumptown bestaat al sinds 1999 en hun manier van inkopen en koffie roosteren was ooit revolutionair voor de koffie-industrie. Stumptown is inmiddels één van de velen, maar blijft bij koffieliefhebbers toch altijd een speciaal plekje houden. En terecht, want ze serveren ook gewoon een prima bakkie. Stumptown vind je inmiddels overigens ook in Seattle en New York.

Naast Stumptown bezochten we ook Five Points Coffee Roasters. Hoewel deze niet overal even goede reviews scoort, krijgt hij van ons toch echt gewoon five points. Fijne plek, goede koffie, niks mis mee!

Keep Portland Weird

Keep Portland Weird is de slogan van de stad. Maar eigenlijk vond ik Portland helemaal niet zo weird. Van alle Amerikaanse steden die ik tot nu bezocht was dit de stad waarbij ik dacht: “Hier zou ik wel kunnen wonen”. Ik voelde me er enorm prettig, veilig en ontspannen. Veel mensen klagen over de grote schare daklozen, maar die zie je – helaas – in elke grote Amerikaanse stad. En in veel Europese steden trouwens ook. Ik vond ze op geen enkel moment bedreigend of vervelend.  Ik heb genoten van de groene woonwijken die ik zag, van de quirky trekjes van de stad, van de vele terrasjes en zoals blijkt uit dit artikel: van al het fantastische eten. Portland is daarnaast een stad die zich bewust is van de toekomst, veel restaurants proberen bijvoorbeeld met zoveel mogelijk lokale producten te werken. Er zijn daarnaast enorm veel ondernemers bezig met duurzaamheid, op kleine en veel grotere schaal en je ziet overal projecten die de kwetsbare mens in de samenleving proberen te helpen.

Mocht je nadenken over een reis of stedentrip naar de Verenigde Staten dan is Portland uitermate goed te combineren met Seattle en/of een rondje Canada (Vancouver). Maar je kunt natuurlijk ook gewoon alleen naar Portland of je combineert een reis vanuit het Zuid-Westen met Oregon en Washington zoals wij deden. Wil je meer lezen over de reis die wij maakten? Op Duizelreizen heb ik een uitgebreid reisverslag bijgehouden. Met foto’s natuurlijk!

 

 

You Might Also Like

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.