Bijgerechten

Super krokante in ganzenvet gebakken aardappels

In ganzenvet gebakken aardappels-1Ik kan me geen lekkerdere aardappels voorstellen dan in ganzenvet gebakken aardappels. Dit zijn dan ook de aardappels die hier altijd minstens één van de kerstdagen op tafel verschijnen. Daarom willen we ze ook graag met jullie delen als onderdeel van ons kerstmenu dit jaar. Ze zijn een beetje decadent, maar met de kerst is dat niet echt een probleem, lijnen doen we volgende maand wel weer.

Ik heb deze methode lang geleden eens in een Engels kookprogramma gezien. Ik denk dat het bij Delia Smith was, maar helemaal zeker weet ik dat niet meer. De truc is dat je de aardappels eerst eventjes kookt en ze daarna flink door elkaar schudt. Op die manier krijg je een rulle buitenkant. Die buitenkant wordt straks in de oven heel erg krokant.

In mijn bereiding ga ik uit van ongeveer anderhalf uur, dat is als ik mijn zwarte braadslede gebruik. Ik heb één keer voor kerst een nieuwe, zilverkleurige, braadslede gebruikt en toen duurde het zeker een kwartier langer, hou hier dus rekening mee als je ze gaat maken. Beter, maak ze voor de kerst alvast een keer dan weet je zeker dat het goed gaat.

In ganzenvet gebakken aardappels

Bereidingstijd ongeveer 1,5 uur

Benodigdheden (voor 4 personen):
1 kilo kruimige aardappels
5 a 6 ruime eetlepels ganzenvet
zeezout

Extra:
braadslede

Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in stukken, normaal formaat in vieren, grote aardappels in zessen, doe ze in een pan en spoel af. Giet genoeg water in de pan om de aardappels onder te zetten.
Doe het ganzenvet in de braadslede.

Zet de pan aardappels op hoog vuur. Steek tegelijk de oven aan (225°C). Zet de braadslede met het vet in de oven.

Als het water aan de kook is mogen de aardappels 5 minuten koken. Giet ze daarna af en laat ze even op een laag vuur zonder deksel uitdampen.
Doe de deksel op de pan en schudt de aardappels goed door. De aardappels moeten een rulle buitenkant krijgen.

Haal de braadslede voorzichtig uit de oven, pas op want het vet is erg heet. Leg voorzichtig de aardappels in het vet. Mocht het vet te snel afkoelen dan kun je dit boven laag vuur doen.
Hou de braadslede iets schuin, pak een grote lepel en overgiet elke aardappel met het ganzenvet uit de braadslede. Zet de aardappels 20 minuten in de oven.

Haal na 20 minuten de braadslede uit de oven en plaats boven laag vuur. Draai elke aardappel om en overgiet alles weer met het vet uit de pan. De pan mag weer 20 minuten terug de oven in.

Nu is het tijd om de aardappels voor de derde en laatste keer te keren en te overgieten. plaats nog een keer 20 minuten terug de oven in en dan heb je schitterende goudgele in ganzenvet gebakken aardappels. Laat ze nog wat langer in de oven als ze nog niet mooi van kleur zijn.

Haal de aardappels uit het vet en bestrooi meteen met zout naar smaak.

TIP: laat na afloop het ganzenvet afkoelen, zeef en bewaar het. Je kunt het vet prima de volgende keer weer gebruiken.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.