Bijgerechten Hoofdgerechten

Maistortilla’s zelf maken is niet zo moeilijk

maistortilla's zelf makenTijdens één van mijn reizen door Mexico volgde ik in Oaxaca een kookcursus en daar leerde ik dat maistortilla’s zelf maken helemaal niet zo moeilijk is. Je hebt er wel wat speciale dingen voor nodig maar als je die eenmaal in huis hebt dan maak je in een handomdraai de lekkerste tortilla’s helemaal zelf.

Wat je zeker nodig hebt is masa harina, dat is speciaal maismeel voor tortilla’s. Masa harina is onder andere te koop bij Tjin’s Toko in Amsterdam. Om dit meel te maken worden maiskorrels geweekt in een loogbad. Dit zorgt ervoor dat er vitamine B3 vrijkomt maar ook dat de structuur iets verandert. Dat weken in loog klinkt eng maar dat deden de Azteken en Maya’s al, die hadden al ontdekt dat wanneer je dat niet doet je toch ondervoed kunt raken ook al eet je genoeg mais. De naam van het proces, nixtamalizatie komt dan ook uit het Azteeks, en is een samentrekking van de woorden nextli “as, waar je het loogbad mee maakt” en tamalli “nog niet gevormd maisdeeg, tamal”.
Maar het belangrijkste van dit proces  is dat er nu van de gemalen korrels een deeg kan worden gemaakt wanneer je water toevoegt. Iets dat met gewoon gemalen mais niet mogelijk is.

Tot zover het wetenschappelijke deel en de geschiedenisles, nu de praktische kant. Je kunt je maistortilla’s uitrollen, maar dat gaat echt heel snel vervelen. In Mexico gebruiken ze een speciale tortillapers en die zijn hier ook te koop via internet.

Een hersluitbare diepvrieszak die iets groter is dan je tortillapers is ook een essentieel stukje gereedschap

Nu heb je alles in huis om snel een berg maistortilla’s te maken.

Maistortilla’s zelf maken (zo’n 20 stuks)

Ingrediënten:
250 gram masa harina
262 gram heet kraanwater

Extra:
tortillapers
hersluitbare diepvrieszak, groter dan je tortillapers
grote koekenpan (liefst gietijzer)

Bereiding:
Knip de naden van de diepvrieszak en knip het plastic zo dat het net zo breed is als het oppervlak van je tortillapers.

Verhit de pan op middellaag vuur.
Doe de masa harina in een kom, doe het water erbij en meng dit goed door. Dek de kom tijdens het werken af met plasticfolie om te voorkomen dat je masa uitdroogt.

Pak een stukje masa en draai hier een balletje van, ongeveer de grootte van een golfbal. Als je het helemaal precies wilt doen weeg je de balletjes af, 20 gram geeft mooie tortilla’s.

maistortilla's zelf makenLeg één velletje plastic op de tortillapers en leg het balletje masa daarop (iets richting het scharnier, want met persen duw je het iets weg), leg het andere velletje plastic hierop en pers er een tortilla van. Open de pers, draai je tortilla 180° en pers nog een keer zodat ze overal even dik worden.
– Als de tortilla niet mooi rond is maar scheurt dan is je masa te droog, voeg dan iets heet water toe. Als je tortilla niet van het plastic wil dan is je masa te nat. Je kunt dat oplossen door iets masa harina toe te voegen of door even het plastic van de kom te laten waardoor de masa iets uitdroogt. –

maistortilla's zelf makenHaal de bovenste laag plastic van de tortilla en leg de onbedekte kant op je hand. Haal de tortilla van het plastic en leg hem in de pan.

maistortilla's zelf makenKeer de tortilla na een minuut of 2-3 om met een tang. (Er moeten wat bruine plekken op de tortilla komen, gebeurt dat niet zet dan het vuur iets hoger. ) Druk met een propje keukenpapier over de hele tortilla, soms hoor je een fluittoon als je dat doet, de lagen van de tortilla komen los en stoom zorgt dat hij hier en daar bol wordt. Als de tweede kant gaar is leg je hem in een schone theedoek en dekt hem daar ook mee af.

Maak de rest van de tortilla’s totdat de masa op is.
Als je dit samen doet gaat het een stuk sneller, één persoon maakt de tortilla’s en de ander kan er een paar tegelijk in een grote pan of bakplaat bakken.

Opwarmen:
Bamboe stoommandje:
Je hebt nu een mooi stapeltje tortilla’s in een theedoek zitten. Als je een bamboe stoommand hebt is het heel erg makkelijk om je tortilla’s warm te maken.

Breng een paar centimeter water in een pan waar je stoommand op past aan de kook. Doe de tortilla’s met theedoek en al in het stoommandje en zet dit op de pan met water. Stoom één minuut en doe dan het vuur uit. Laat dit zo 15 minuten staan. Je tortilla’s zijn nu mooi zacht en warm.

Als je meer tortilla’s wilt maken, maak dan voor iedere 250 gram masa harina een aparte stapel en stop die in een eigen stoommandje. Meer dan dat warmt niet goed op en de tortilla’s gaan aan elkaar zitten.

Andere manieren:
Leg de stapel tortilla’s op een vochtig velletje keukenpapier en wikkel dit in plasticfolie. Prik een gaatje in de folie om stoom eruit te laten en warm dit geheel 30-60 seconden op in de magnetron. Wikkel de stapel in een keukendoek en laat zo een paar minuten staan.

Een paar tortilla’s kun je vochtig maken met je hand en opwarmen in een koekenpan.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.