Chocolade

Omnom Black N’ Burnt Barley, een zwarte chocolade reep

Omnom Black N' Burnt Barley chocoladereepNa de hype rond de ruby chocolade, de nieuwe vierde soort chocolade, althans volgens chocoladegigant Callebaut, was er opeens een zwarte chocolade die in het nieuws stond. Toen ik de Omnom Black N’ Burnt Barley op de Instagram account van Omnom langs zag komen wist ik meteen dat ik die reep wilde proeven. Voordat ik hem in mijn knuistjes had waren de media er al op gedoken en werd er zelfs in de Margriet over geschreven. Knap, want dat gebeurt niet zo heel vaak met een nieuwe fine chocolate reep. Maar ok, een zwarte reep, is dat lekker?

Houtskool en gerst

Bij een zwarte reep denk ik in eerste instantie aan drop. Als je Omnom kent dan weet je dat ze al een reep met drop in het assortiment hebben zitten, de lakkrís met zeezout. Eén van onze favoriete repen en die is niet zwart, verre van dat zelfs.

Hoe komt deze dan zwart? Eén van de food trends dit jaar is zwart eten. En dan niet pasta gekleurd met inktvisinkt, nee ijs, brood, drankjes, dat soort werk. En dat zwarte eten doet het heel erg goed op Instagram want het ziet er heel spectaculair uit op de foto. Grote kans dat ze dat bij Omnom zagen en dachten daar kunnen wij ook wel wat mee.
Of misschien wilden ze een statement maken richting de onzin van de ‘nieuwe’ roze chocolade soort die alleen Callebaut kan maken.

Wat de reden ook is, deze reep is niet zwart door een speciale cacaoboon of een super geheim fermentatieproces. Omnom heeft witte chocolade genomen en daar actieve kool aan toegevoegd, zuivere houtskool dus. Dat is niet eng, het kan ook geen kwaad. Je hebt het vast al vaker gegeten want het wordt ook gebruikt om drop te kleuren. En als je op vakantie na iets geks eten weleens van die zwarte Norit tabletjes hebt gegeten om je maag wat tot rust te krijgen dan ken je het in pure vorm.

Eigenlijk is het gewoon witte chocolade dus. Maar wel een witte chocolade met toevoegingen voor de smaak. De smaakmakers in deze reep zijn zeezout, geroosterd moutpoeder, IJslandse gerstkorrels en mout extract.

Uiterlijk van de Omnom Black N’ Burnt Barley

Visueel is de reep een plaatje, net als alle repen van Omnom trouwens. De verpakking is zwart met kraaien, op de andere repen staan ook dieren dus dat thema is doorgezet. In de folie vind je een gitzwarte, mooi glimmende reep met het karakteristieke Omnom breekpatroon. Aan de achterkant zie je de gerstkorrels zitten. Wanneer je de reep breekt is de krak niet heel hard, maar het is een witte chocolade reep dus dat is door het hoge vetgehalte wel logisch.

Omnom Black N' Burnt Barley chocoladereep

Hoe smaakt de Omnom Black N’ Burnt Barley?

Het eerste dat je opmerkt is het zeezout in de reep, hij is niet echt zout, meer licht zilt. Als de chocolade smelt is het eerste dat ik proef mout, denk aan Maltesers of Ovomaltine. Dat maakt vrij snel plaats voor koffie, een mooie diepe koffiesmaak zelfs. Na de koffie komt er popcorn. Als de chocolade gesmolten is blijven de getoaste gerstkorrels over. Deze lijken op de maïskorrels die onder in je popcorn zitten en die niet zijn gepopt. Deze bijt je echter makkelijk door en dan is de popcornsmaak voor mij compleet.

Ik heb inmiddels verschillende reviews over deze reep gelezen. De meningen zijn er uiteenlopend. Het zwart zou moeilijk zijn of associaties oproepen met houtskoolbriketten. Ik vind de Omnom Black N’ Burnt Barley vooral een hele originele, speelse reep die ook nog eens verdomd lekker is.

Je vindt deze reep zolang hij er is bij Chocoladeverkopers.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.