Keukentechnieken

Perfecte hardgekookte eieren, die je ook nog eens makkelijk pelt!

Perfecte hardgekookte eierenJe kent het wel, je kookt een ei en als je het gaat pellen dan blijft de helft ervan aan de schil zitten. Ik weet niet hoe jullie daar over denken, maar ik kan me mateloos ergeren aan dat soort dingen. Zeker als je je eieren mooi wilt presenteren of wilt gebruiken om een gerecht mooi aan te kleden. Maar er is dus een manier om je eieren zo te koken dat dat kleven nagenoeg niet gebeurt! Wil je dus perfecte hardgekookte eieren om te vullen de komende Pasen lees dan snel verder.

Ik volg al jaren Serious Eats, één van de grootste Amerikaanse foodblogs. Eén van de schrijvers op de site is J. Kenji López-Alt. Net als mijn favoriete TV chef Alton Brown kookt hij niet alleen, maar legt hij ook uit waarom dingen gebeuren. Sinds vorig jaar is er een boek van zijn hand op de markt, The Food Lab, waarin hij op begrijpbare wijze uitlegt wat de wetenschap van het koken is. Dit doet hij door de experimenten te laten zien die hij heeft gedaan en veel, heel veel recepten. Het hoofdstuk ‘Ontbijt’ heeft alleen al 14 recepten voor eieren! En daarbij laat hij ook nog even weten waarom bijvoorbeeld je ei aan de schil blijft zitten.

Je hebt de meeste kans dat het eiwit aan de schil blijft plakken wanneer je je eieren met koud water opzet. Door het langzame opwarmen verkleeft het eiwit met de schil. Als je je eieren in kokend water doet ben je van dat probleem af en kun je ze makkelijk pellen. ‘Nou eitje, dan begin ik in kokend water en laat ze een x aantal minuten koken.’, hoor ik je denken, maar zo makkelijk is het niet. Door het grote temperatuurverschil tussen het water en het koude ei gaart het ei sneller van buiten naar binnen. Het resultaat is een rubberig eiwit en een vrij zachte dooier. En zo is deze manier ontstaan om de perfecte hardgekookte eieren te krijgen.

Perfecte hardgekookte eieren

Ingrediënten:
2 liter water
1 tot 6 eieren, maat L
12 ijsklontjes

extra:
pan met deksel, 3 liter

Bereiding:
Doe het water in de pan en breng het op hoog vuur aan de kook.
Laat de eieren voorzichtig met een lepel in het water zakken en kook ze 30 seconden.
Voeg de ijsblokjes toe, doe de deksel op de pan en breng het water weer aan de kook.
Als het water kookt draai je het gas zo laag mogelijk en laat je de eieren 11 minuten zachtjes koken*.
Giet het water af en pel de eieren onder koud stromend water. Als je dit niet meteen doet heb je ook weer kans dat het eiwit aan de schil vast gaat zitten.

*) Afhankelijk van hoe goed je pan isoleert en sterkte van je vlam kan de kooktijd iets variëren, probeer dit eerst even met 1 ei uit.

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.