Sauzen & Dressings

Pesto van wortelloof

Pesto van wortelloofOp de Rotterdamse Oogstmarkt kocht ik dit weekend een grote bos bospeen. Terwijl ik op de markt rondsnuffelde en me een beetje ergerde aan de enorme bos groen wortelloof onder mijn oksel die ik thuis tóch weg zou gooien, vroeg ik me af of je dat spul eigenlijk niet gewoon kunt eten. Vroeger voerde ik het aan mijn cavia, maar die ligt al een jaar of 20 onder de groene zoden. Ik sleepte de hele bos mee naar huis en besloot thuis Google eens te raadplegen. Het loof van wortels blijkt inderdaad eetbaar!

Eigenlijk kun je wortelloof zelfs scharen onder de groep vergeten groentes. Niet alleen is het eetbaar, het is ook nog eens gezond. Wortelloof is vrij bitter, dus het zo rauw in je mond steken kan ik je afraden. Wel kun je het prima verwerken in bijvoorbeeld een salade, gedroogd in een homemade bouillonpoeder, in je groentesoep, in een smoothie of dus in een pesto.

Bospeen blijft trouwens veel langer goed als je het loof direct verwijderd. Met loof kun je wortels een dag of vier goed houden, zonder wel één tot twee weken. Thuis dus tóch meteen dat groen eraf, maar in plaats van weggooien dus verwerken tot iets lekkers!

Pesto van wortelloof

Ingrediënten
75 gram wortelloof (ongeveer 1 bos)
10 gram verse basilicum
50 gram pijnboompitten
60 gram Parmezaanse kaas
2 teentjes knoflook
goede kwaliteit extra vierge olijfolie (minimaal 80 ml)
zout & peper

Bereiding
Rooster in een koekenpan zonder olie of boter de pijnboompitten. Was het groen van de wortels héél goed en laat uitlekken. Verwijder de dikke stelen van het loof, deze zijn bitter. Pel de teentjes knoflook en hak ze eventueel fijn. Het ligt een beetje aan je foodprocessor of dat nodig is, zelf weet je dit waarschijnlijk het beste. Hak de kaas in stukjes of rasp hem als je foodprocessor niet zo krachtig is.

Doe alle ingrediënten, behalve de olie en het zout en peper,  in een keukenmachine en hak ze fijn. Schraap tussendoor de wanden van je kom even, zodat alle ingrediënten even goed fijngehakt worden. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een staafmixer gebruiken.

Voeg om te beginnen zo’n 80 ml goede olijfolie toe en meng deze door de pesto. Als de pesto nog te dik is, kun je meer olie toevoegen. Breng de pesto op smaak met zout en peper.

Bewaar de pesto in een goed afgesloten potje in de koelkast. Wortelloofpesto is een paar dagen houdbaar.

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.