Evenementen Op de koffie bij...

Chocolade proeverij bij Mesjokke chocolade in Nieuwegein

Mesjokke - proeverij

Momenteel wentelen jullie Foodaholicsbloggers zich in chocolade, misschien hadden we onszelf zelfs beter Chocoholics kunnen noemen. Naarmate we meer leren en ontdekken worden we steeds meer gegrepen door het cacao-virus. Datzelfde geldt voor de heren achter Mesjokke chocolade in Nieuwegein. Op het eerste gezicht hebben een huisarts, een chefkok, een kunsthistoricus en een antropoloog misschien niet zoveel met elkaar gemeen, maar Wouter, Jasper, Luc en Per zijn alle vier eveneens ernstig besmet met het cacao-virus.  Samen maakten zij een jongendroom waar: het op een transparante manier maken van verantwoorde én hele lekkere chocola. Ze begonnen in de woonkamer van Wouter, maar hebben inmiddels een klein chocoladefabriekje in Nieuwegein. En in dit chocoladefabriekje mochten wij op bezoek!

Al een tijdje hebben wij leuk contact met Dennis van Essen van The Highfive Company. Ook Dennis is er zo eentje: hopeloos besmet met het cacao-virus. The Highfive Company importeert en verkoopt niet alleen mooie chocolade, maar organiseert ook toffe evenementen. Zo bezochten we onlangs hun expo voor professionals en reisden we nu dus naar Nieuwegein voor een proeverij en rondleiding in het fabriekje van Mesjokke.
Mesjokke - colour wheel

De proeverij was eigenlijk een introductie in de bean-to-bar chocolade. Hilde – die het verhaal vertelde – kenden we al van de expo, waar zij een iets ingekorte versie van deze introductie ook al deed. Maar dingen horen over chocolade is nooit vervelend, de chocolade die we proefden weer anders dan die van de eerdere keer én het verhaal werd ditmaal prachtig aangevuld door de jongens van Mesjokke. En cooler dan dat wordt het eigenlijk niet. Chocolade proeven en erover praten op een plek waar de liefde voor chocolade ook daadwerkelijk in daden wordt omgezet.

Chocolade met een “oempf!”

Mesjokke - cacaobonen

Mesjokke wil chocolade maken met een “oempf!”. En dat heeft ze in het begin heel wat hoofdbrekens gekost. De basisprincipes van het chocolademaken leerden zij van “chocolate Naive” in Litouwen, waarna ze aan het experimenteren sloegen met verschillende soorten cacao, suiker en bereidingswijzes. Sommige machines sneuvelden zelfs in dit proces, experimenteren betekent tenslotte soms ook buiten gebaande paden treden en dat stelde de machines soms iets teveel op de proef.

Maar het kwam goed en het resultaat mag er zijn. Mesjokke heeft momenteel vier verschillende types repen in hun assortiment: Natural Blonde (wit met venkelzaad),  Stardust (melk 45%, Madagascar), D.A.R.C. Angel (72% Nicaragua) en de Mystery Dark #3 (72%, herkomst (nog) geheim).  Mocht je van die Mystery Dark de herkomst kunnen achterhalen, dan kun je een Mesjokke prijzenpakket winnen. Wij hebben wel een vermoeden, maar de heren willen het nog niet prijsgeven. Spannend!

Handwerk en het Mesjokke kreetje

Mesjokke - winnowingWe mogen uitgebreid rondkijken in het fabriekje en ontdekken dat het in de voorraadkamer met zakken ongeroosterde bonen enorm naar azijn ruikt. Heel apart! De bonen worden bij Mesjokke in kleine batches geroosterd in een doodnormale horecaoven. Het winnowen (scheiden van vliesjes en nibs) gaat sinds kort met een professionele en elektrisch aangedreven machine. Tot voor kort werd dit gedaan met een handgedreven apparaat waarbij een stofzuiger de vliesjes wegzoog. Je zult begrijpen dat de nieuwe machine héél veel tijd scheelt! Zeker als je je ook nog een bedenkt dat Mesjokke enorm kritisch is en 99% procent van de vliesjes tussen de nibs uit probeert te halen. De vliesjes worden overigens niet weggegooid: deze gaan naar een lokale moestuin, waar ze worden gebruikt voor de compost. Hoera voor circulair ondernemen!

Mesjokke - melangeur

Het is – na de feestdagendrukte – nu laagseizoen en dus draaien de machines momenteel even niet. Desalniettemin is het alsnog leuk om ook de melangeur (de machine die de cacao vermaalt en verhit om zo vloeibare cacaomassa te verkrijgen) en de tempereermachine even van dichtbij te bekijken. Het zijn allemaal bescheiden machines, want Mesjokke is een echte micro-batch producent. Ik heb zelf ook erg veel lol om een briefje waarop de regels voor de productieruimte zijn vermeld. Serieuze aanwijzigingen voor hygiene en bediening van de machines, met als afsluitende regel het verplicht slaken van een Mesjokke-kreetje wanneer de chocolade klaar is. Ik ben stiekem wel benieuwd hoe zo’n kreetje klinkt ;-)

Nog meer chocolade!

Mesjokke - Noskos in actieDe proeverij wordt die middag afgesloten met een bekertje warme drinking chocolate met chili. Njum! Over drinking chocolate volgt binnenkort meer, want dát is toch wel een ontdekking! Voor mij dan. Sinds ik drinking chocolate heb ontdekt lust ik namelijk warme chocolademelk! En dat was zoooo fijn tijdens de afgelopen koude dagen. Nog meer choco-liefde dus :) Er komen trouwens ook nog een paar hele mooie repen aan voor de review. Foodaholics blijft lekker bezig met chocolade :)

Wil je na dit verhaal zelf ook eens Mesjokke repen proeven dan heb ik goed nieuws! Mesjokke is – in een ander jasje – verkrijgbaar bij filialen van Sissy Boy. Verder zijn de repen nog bij heel veel andere winkels te koop én kun je ze online scoren bij een aantal webwinkels. Meer info op de website van Mesjokke/The Chocolate Explorers.

En wil je liever (of ook) zelf meer ontdekken over chocolade en cacao? Wil je ook eens proeven wat het verschil is tussen fine chocolate en gewone chocolade uit de supermarkt? Houd dan de site van The Highfive company in de gaten (of schrijf je je in voor hun nieuwsbrief). De proeverijen komen regelmatig terug en ze organiseren ook allerlei andere interessante evenementen zoals pairings en masterclasses. Doen!

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.