Lokale zoethoudertjes

De tompoezen van Holtkamp in Maassluis zijn de lekkerste!

Tompoezen van HoltkampDit keer in onze rubriek ‘Lokale zoethoudertjes‘ de allerlekkerste tompoezen van Nederland, de tompoezen van Holtkamp in Maassluis. Ik heb in de loop der jaren veel tompoezen gegeten, maar ben er maar weinig  tegengekomen die ook maar in de buurt komen. Wat maakt deze tompoezen zo speciaal?

Maassluis? Holtkamp zit toch in Amsterdam?

‘Wacht even hoor, Holtkamp, die zit toch in Amsterdam?’ Er zit inderdaad in Amsterdam ook een bakkerij Holtkamp, deze is begonnen door Cees, de broer van de Maassluisse bakker. Ook deze bakkerij maakt heel goed ambachtelijk gebak en is beroemd door ondermeer hun garnalenkroketten. Cees Holtkamp heeft met ‘de Banketbakker‘, zo’n beetje het standaardwerk met alle Hollandse klassieke baksels, geschreven. Maar de Holtkamps zijn een bakkersfamilie en zo vind je meer bakkerijen met die naam, onder andere dus in Maassluis.

Wat is voor mij de perfecte tompoes?

Als ik een tompoes eet dan wil ik hem zo klassiek mogelijk. Twee lagen krokant bladerdeeg, gele room en een roze glazuurlaagje bovenop. Slagroom bovenop is optioneel, maar als het erop zit dan moet het wel goede slagroom zijn. Eén keer per jaar mag mijn tompoes afwijken, met Koningsdag mag er oranje glazuur op.

Creme als vulling of creme en slagroom als vulling, een ander glazuur bovenop, een extra bladerdeeglaag? Sorry maar daar doe je me echt geen plezier mee. Net als bladerdeeg dat zompig en oud is. Nee, juist die combinatie van zo’n mooie zachte vanillecustard en knisperend, vers bladerdeeg is deel van het genieten.

 Vroeger

Vroeger maakten bakkers zelf hun bladerdeeg. Toen ik klein was en nog in Den Haag woonde had je bakkerij Hus die heerlijke tompoezen maakte. Toen die ter ziele ging kochten we ze bij bakkerij het Leeuwtje. Henk maakte ze nog zoals ze hoorden. Maar Henk werd ziek, het Leeuwtje ging dicht en toen was er voor mij lang een soort vacuum. Nergens waren nog behoorlijke tompoezen te vinden. Totdat ik ergens in 2006 een krantenartikel zag over Koos Holtkamp die tijdens ‘De Kunsthal kookt’ liet zien hoe hij zijn tompoezen maakt.

Waarom zijn de tompoezen van Holtkamp zo goed?

Iedere ochtend haalt Koos verse biologische melk bij de boer. Die melk heeft meer vet dan volle melk. Daarvan maakt hij met echte vanille de banketbakkersroom. Het bladerdeeg wordt in de bakkerij gemaakt van de beste ingrediënten en dus niet, zoals bij zoveel bakkerijen tegenwoordig, ingekocht van een fabriek. Het fondantlaagje dat uit eiwit en poedersuiker bestaat wordt gekleurd met een druppeltje bietensap.

Ook worden niet alle tompoezen voor de hele dag in één keer gemaakt, maar verschijnen er verse bladen met tompoezen gedurende de dag. Als je pech hebt moet je heel soms even wachten. Dat wachten wordt echter wel beloond met de meest verse tompoes die je je kunt wensen.

Vers maakt het verschil

Dat die versheid uitmaakt merk je als je er meteen één op eet en één een paar uur later. Het komt weleens voor dat we er ’s ochtends en ’s avonds bij de koffie één nemen. Zeg maar als wetenschappelijk experiment ;) Dan merk je al een verschil in structuur! Het bladerdeeg wordt wat zachter en dat bepaalt toch voor een deel hoe je een tompoes ervaart.

Trots

Als er iets is waar je me ’s nachts wakker voor kunt maken dan zijn het deze tompoezen. Als je deze eenmaal hebt geproefd dan ben je meteen verpest voor de rest van je leven. Elke tompoes die je daarna eet vergelijk je met deze en ik moet de tompoes nog tegenkomen die lekkerder is. Maar misschien heb jij wel een hele goede bakker die net zoveel liefde en trots in zijn gebakjes stopt.
Wij zijn op zoek naar die echte ambachtelijke bakkers en bakkerijen. Bakkers die niet voor het gemak gaan, maar mooie producten maken omdat het nou eenmaal zo hoort en veel lekkerder is. Heb je zo’n bakker laat het ons dan weten in een reactie hieronder.

De lekkerste tompoes vind je in ieder geval in Maassluis, de tompoezen van Holtkamp. Rest alleen nog de vraag, met of zonder slagroom?

Patisserie-chocolaterie Holtkamp
Nieuwstraat 4
3141 AA Maassluis

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Wieke
  22 januari 2019 at 19:16

  Hoi Dennis!

  Kom eens een keer naar Geldermalsen en maak een afspraak met Dick Geheniau van bakker Walderveen. Zie: https://nieuwsbladgeldermalsen.nl/zakelijk/van-walderveen-beste-echte-bakker-van-midden-nederlandutrecht-342139 voor de allerbeste roomboteramandelstaaf. :)

  • Reply
   noskos
   22 januari 2019 at 20:14

   Die gaat op de lijst voor richting Sinterklaas. Dank je voor de tip!

 • Reply
  Franny van Linschoten
  23 januari 2019 at 07:53

  Vorige week nog zo’n tompouce gegeten! Daar kan ik echt weken naar uitkijken.
  Bakker Vreugdenhil uit Maasdijk kan er ook wat van hoor!

 • Reply
  Lars van der Veeke
  23 januari 2019 at 08:20

  ze zijn echt wel lekker,ook de gewone kroketten die ze in maassluis maken zijn heel goed :) (woon zelf in maassluis)

 • Reply
  J. de V
  23 januari 2019 at 09:22

  Wellicht dat mensen bovenstaande artikel lezen en denken “Het zijn maar tompoucen, doe normaal!”. Maar als (meervuldig) ervaringsdeskundige durf ik mijn handen ervoor in het vuur te steken, en te zeggen dat dit de “Beste Tompoucen van Nederland” zijn.

  Zoals Noskos zegt zijn de tompoucen die je bij bijv. de HEMA koopt totaal andere baksels.

  Met vriendelijke groet,
  Een trotse Sluizer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.