Het zit er bijna op, ons Mexicaanse kerstdiner. Maar we eindigen natuurlijk niet zonder een passend dessert: Tres leches cake. Hoewel het onduidelijk is waar in Latijns-Amerika deze cake nou exact zijn oorsprong vindt, is het een veel gegeten gerecht in Mexico. Maarruh, tres leches? Drie soorten melk? Yep! Tres leches cake is een luchtige cake die wordt geweekt in drie verschillende soorten melk! Nieuwsgierig?
Dat waren wij ook. Tres leches cake was echt een zo’n bucketlist gerecht. Noskos had het al wel eens gegeten, maar nog nooit gemaakt en ik had het zelfs nog nooit geproefd. Ik kan je vast verklappen: dat proeven is zéker voor herhaling vatbaar. Als je het niet maakt met de kerst, maak dan gewoon een ander keertje tres leches cake. Ga je echt geen spijt van krijgen!
Je maakt deze taart met zoete gecondenseerde melk (verkrijgbaar in de supermarkt in blikjes van Friesche Vlag) en evaporated milk. Evaporated milk is eigenlijk óók gewoon gecondenseerde melk, maar dan ongezoet. En dat maakt je zoektocht hiernaar weer iets makkelijker, want dat staat vaak zo bij Aziatische supermarkten in het schap (van Nestle/Carnation). Stiekem is evaporated milk zelfs gewoon koffiemelk, maar ik heb me nog nooit gewaagd aan het gebruiken van een pakje Hollandse koffiemelk in plaats van een blikje gecondenseerde melk. Naast deze twee soorten gecondenseerde melk, wordt er gebruik gemaakt van half-and-half. Dat kennen we hier in Nederland niet, maar vervangen we door half slagroom, half melk.
Hoewel je deze tres leches cake maakt met een vrij luchtige cake, wordt het geheel door alle melk, zoetigheid én de slagroom bovenop behoorlijk heftig. Wil je dus dat je gasten nieuwjaar halen, geef ze dan een bescheiden stukje. Ook lekker is het om wat fruit toe te voegen om het geheel wat op te frissen, bijvoorbeeld simpele mandarijntjes uit blik.
Let op! De cake bak je de dag vóór je hem wilt gaan eten, want hij moet een nacht in de koelkast staan om te weken. Ideaal, zo hoef je op de dag zelf alleen nog maar even wat slagroom te kloppen.
Tres Leches Cake
Ingrediënten:
Voor de cake
- plantaardige olie
- 170 gram bloem
- 20 gram maizena
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 110 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 225 gram suiker
- 5 eieren
- 1 1/2 theelepel vanille extract
Om te weken
- 350 ml ongezoete gecondenseerde melk (evaporated milk)
- 415 ml zoete gecondenseerde melk
- 125 ml melk
- 125 ml slagroom
Voor de topping
- 500 ml slagroom
- 100 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een rechthoekige metalen bakvorm van 30x20cm in met olie en bestrooi met wat bloem.
Meng de bloem, maizena, bakpoeder en het zout in een kom en zet apart.
Mix de boter met een mixer op medium snelheid tot de boter luchtig is. Verlaag de snelheid van je mixer en voeg geleidelijk de suiker toe. Stop af en toe als het nodig is om het mengsel van de zijkanten van de kom te schrapen. Voeg één voor één de eieren toe en mix tot het ei volledig is opgenomen voor je het volgende ei toevoegt. Mix tot slot het vanille extract door je beslag.
Voeg (in drie delen) het meelmengsel toe aan je beslag. Roer dit door tot het net gemengd is (niet te ver door mixen!). Schenk het beslag in je bakvorm en verspreid het gelijkmatig. Het lijkt nu alsof je veel te weinig beslag hebt, maar dit komt goed! Bak de cake in het midden van je oven voor 20-25 minuten tot hij licht goudbruin is. Je kunt ook een kernthermometer gebruiken: je cake is goed als hij in het midden een temperatuur van 90 graden heeft bereikt.
Laat de cake uit een half uurtje afkoelen op een rek. Prik in de bovenkant van de cake een heleboel gaatjes met een vork. Laat de cake daarna volledig afkoelen.
Meng de gecondenseerde melk, evaporated milk, slagroom en gewone melk in een maatbeker of iets anders waarmee je kunt schenken. Giet dit mengsel over je cake. Zet in de koelkast en laat hem daar een nachtje staan.
Als het tijd wordt om de tres leches cake bijna te gaan eten, maak je de topping. Klop hiervoor de slagroom, suiker en vanille extract stijf en verspreid gelijkmatig over de cake. Zet de cake nog even in de koelkast tot je hem serveert.
No Comments