Travel

De vijf beste chocolatiers van Antwerpen

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - SjokolatHet is je vast al opgevallen op onze social media en hier op de website: Noskos en ik waren érg enthousiast over de Antwerp Chocolate Week. Niet zo gek ook denk ik, want hoe vaak krijg je nou de kans om als chocoladeliefhebber de chocolade van zoveel verschillende winkels te kunnen proeven, zonder er direct failliet aan te gaan ;) En Antwerpen heeft héél wat mooie winkels! We zijn beiden na afloop van ons bezoek aan Antwerpen naar huis getogen met een tas vol chocolade en flink wat te proeven en te beoordelen. Ons verdict na het proeven? Antwerpen is met recht een chocoladestad. We hebben eigenlijk geen slechte chocolade gegeten, maar er zijn chocolatiers die er echt uit springen en die we je meer dan van harte kunnen aanbevelen. In willekeurige volgorde de vijf beste chocolatiers van Antwerpen, stuk voor stuk een bezoekje waard.

De vijf beste chocolatiers van Antwerpen

Vijf beste chocolatiers Antwerpen - The Chocolate LineThe Chocolate Line

Er zijn een heleboel redenenen te noemen waarom je The Chocolate Line een bezoekje moet brengen. Chocolatier Dominique Persoone is een waar chocoladekunstenaar. Pralinés met bloemkool, hennep, zongedroogde tomaat of zwarte olijven, weinig combinaties zijn hem te gek. Zijn Yuzu-praliné (witte chocolade ganache met framboos en karamel van yuzu) won onlangs goud op de International Chocolate Awards, ’s werelds enige onafhankelijke internationale chocoladewedstrijd.

Daarnaast ontwikkelt Persoone allerlei creatiefs rondom chocolade, zoals een chocoladesnuifmachine (voor de verjaardag van Rolling Stones Ron Wood en Charlie Watts), chocoladelipstick (om je lippen bij af te likken), chocolademassagecrème en chocoladeverf.

Goede chocolade begint natuurlijk bij de beste kwaliteit bonen. In Mexico heeft The Chocolate Line daarom sinds 2012 een eigen plantage waar eigen cacaobonen gekweekt worden. De cacaobonen van deze plantage worden as we speak geoogst, dus binnenkort kan The Chocolate Line producten aanbieden die écht van bean-to-bar (of praliné) in eigen beheer gemaakt worden.

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - The Chocolate Line

En dan is er nog de locatie. De Antwerpse vestiging van The Chocolate Line bevindt zich in het Paleis op de Meir! Dit achttiende-eeuwse stadspaleis was ooit in handen van koningen en keizers, maar fungeert tegenwoordig als museum, evenementlocatie én als huisvestiging voor The Chocolate Line. En terecht, want zulke mooie bonbons mogen best in een paleis wonen :)

The Chocolate Line
Paleis op de Meir 50
www.thechocolateline.be

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - Joost ArijsJoost Arijs

“Ik houd niet zo van macarons”, zei ik, ergens in een Antwerpse straat onderweg naar de winkel van Joost Arijs. Aldaar kocht Noskos een macaron voor mij, gezouten boterkaramel. Sindsdien kan ik niet meer ophouden met denken aan die macaron en heb ik spijt van de hapjes die ik uitdeelde aan mijn gezelschap. Ik heb op het punt gestaan gewoon terug te rijden naar Antwerpen om er meer te kopen. Het moge duidelijk zijn: ik ben fan. En niet alleen van de macarons van Joost.

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - Joost ArijsIn de strakke, modern en minimalistische ingerichte winkel liggen chocolaatjes in lange strakke rijen opgesteld. Ernaast de prachtigste gebakjes. Haast te mooi om op te willen eten. De gekleurde bolletjes chocola lijken haast gelakt, zo mooi glanzen ze je tegemoet. Bij Arijs geen hele experimentele smaken, maar alsnog verkoopt hij een aantal bijzondere combinaties gehuld in chocola die als vanzelf op je tong smelt.

Joost Arijs
Theodoor van Rijswijckplaats 3
www.joostarijs.be

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - MaryMary

Het interieur en exterieur van Mary ogen klassiek, wellicht zelfs wat truttig of oubollig. De winkel is compleet het tegenovergestelde van de strakke moderne winkel die we eerder zagen bij Joost Arijs. Ook de pralines van Mary zijn klassiek, met traditionele vullingen van hazelnoot, marsepein en ganache.

Dit is ook wat de – in 1919 door Mary Belluc in Brussel opgerichte – winkel wil uitstralen: ambachtelijkheid, traditie en kwaliteit staan hoog in het vaandel en men houdt de recepten van de oprichtster respectvol in ere.

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - MaryEn daar is werkelijk he-le-maal niks mis mee. Tradities zijn niet voor niets tradities en ik at hier één van de beste hazelnootpralines die ik ooit heb geproefd. Verpakt in een luxeus doosje met een gouden strikje. Een cadeautje.

Mary
Korte Gasthuisstraat 34
www.mary.be

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - SjokolatSjokolat

Van het klassieke Mary door naar stoere Sjokolat. Het is leuk om te zien hoe de inrichting van de verschillende winkels ook echt past bij het soort chocola dat er verkocht wordt. De wit betegelde winkel van Sjokolat wordt gedomineerd door een grote – ook al betegelde– toonbank. In het voorbijgaan lijkt de winkel wellicht eerder op een slagerij dan op een chocolatier. Maar in plaats van met vlees zijn de vitrines gevuld met een groot assortiment bonbons met uiteenlopende vullingen en huisgemaakte nougat.

Bij zo’n stoere winkel hoort ook stoere chocola. De bonbons van Sjokolat worden gemaakt met minder suiker, waardoor de smaken van de vullingen nog meer naar voren komen. De bonbons zijn minder verfijnd dan bij bijvoorbeeld een winkel als Mary, maar daarom zeker niet minder lekker.

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - SjokolatSjokolat durft ook te experimenteren met minder voor de hand liggende vullingen. Zo at ik een bonbon met geranium (en kun je ook kiezen voor eentje met klaprozen) en at Noskos er eentje met héél veel chili! De eigenaar waarschuwde hem zelfs nog dat die bonbon écht heel pittig was. Daar houden wij van: durf!

Sjokolat
Hoogstraat 33
www.sjokolat.be

Vijf beste chocolatiers van Antwerpen - Pierre MarcoliniPierre Marcolini

Tot slot in deze reeks met de vijf beste chocolatiers van Antwerpen: Pierre Marcolini. De eerste winkel van chocolatier Pierre Marcolini werd in 1985 geopend in Brussel. Inmiddels bestaan er meer dan 30 winkels in België, Frankrijk, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Kuweit en Monaco.

Hierdoor voelt ons bezoekje aan de winkel van Marcolini misschien iets minder persoonlijk – we staan razendsnel weer buiten – maar de chocola mag er zijn! Tenminste, als je van intens houdt. Want intens zijn ze, de bonbons van Marcolini. Pure chocola is ook echt puur. Donker en bitter. Zelfs de bonbons met melkchocolade liggen qua smaak in de richting van iets wat je normaal misschien al pure chocolade zou noemen. Ook de smaken van de vullingen zijn intens, zelfs bij de helft van een klein chocolaatje proef je alles superduidelijk.

Marcolini koopt zijn grondstoffen rechtstreeks en op ethisch verantwoorde wijze in bij cacaoproducenten in Brazilië, Cuba, Ecuador, Ghana, Madagascar en Vietnam. En daar worden wij dan ook weer blij van, want er gaat nogal wat mis op dat vlak bij het produceren van chocola.

Pierre Marcolini
Korte Gasthuisstraat 11
Kelderstraat 4
www.marcolini.com

Meer inspiratie voor een dagje Antwerpen

Ben je nou van plan om een rondje te gaan doen door Antwerpen op zoek naar deze vijf beste chocolatiers van Antwerpen, dan hebben we nog enkele andere tips voor je. Chocolade maakt natuurlijk heel erg gelukkig, maar alléén maar chocolade wordt toch ook wat eentonig ;) En er is nog zoveel meer te doen in Antwerpen, waar we overigens vást nog eens een blogpost (of twee, of drie) aan zullen wijden. Maar voor nu een paar snelle tips.

Tijdens ons rondje Antwerpen dronken we hele lekkere koffie bij CoffeeLabs. Hadden een hele fijne lunch bij Juliette. Dronken meer koffie bij St. Vincents (enorm hipster, maar stiekem toch tof…je kunt er je koffie gewoon opdrinken op een onbetaalbare designbank die nog verkocht moet worden). En tot slot aten we fantastisch Vietnamees bij BÚN.

Toch nog meer zoete inspiratie nodig voor Antwerpen? Dat kan ook! Wij bezochten  Antwerpse bakkerijen en patissiers tijdens de Pateekesweek en schreven ook hier een artikel over: Dwalen langs Antwerpse patissiers tijdens de Pateekesweek 2017.

Enjoy Antwerpen! En we horen heel graag of je het eens bent met onze keuze voor de vijf beste chocolatiers van Antwerpen of dat we er volgens jou compleet naast zitten ;)

 

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Els Stuyven
  14 maart 2016 at 17:17

  Langsgeweest bij Jitsk in brouwerij de koninck? Zoniet, zeker s doen…

  • Reply
   Michella
   15 maart 2016 at 08:14

   Hoi Els,

   Nee! En helaas, zeg ik erbij. Dit is er eentje die wel degelijk onze aandacht en interesse had, maar helaas is hun locatie wat buiten het centrum en daardoor lastiger te combineren. We hebben hem nu dus overgeslagen en helaas buiten beschouwing gelaten, maar hij staat zeker op ons to do lijstje :)

 • Reply
  Klaas Halévy
  14 maart 2016 at 22:56

  Marcolini en Mary hebben wel winkels in Antwerpen, maar zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Brusselse. Günther Watté op de Steenhouwersvest is een topchocolatier die zijn producten daar ter plaatse maakt. Andere topzaken van een beduidend hoger niveau dan de door jullie voorgestelde, als Burie en Del Rey worden ook niet vermeld. Het door jullie opgestelde lijstje zijn m.a.w. noch de beste chocolatiers, noch die uit het Antwerpse.

  • Reply
   Michella
   15 maart 2016 at 08:19

   Hallo Klaas,

   “Van Antwerpen” betekent in ons geval “een winkel gevestigd in Antwerpen”. We hebben ons niet gericht op origine. Misschien was dit Nederlands-Vlaamse taalverwarring? Van Antwerpen betekent in het Vlaams geloof ik “er vandaan”?

   In ieder geval geeft dit artikel natuurlijk onze mening en ons gevoel weer. Dit zijn volgens ons (in dit geval vier proevende en bezoekende mensen) de vijf beste, maar een mening is natuurlijk altijd subjectief. Burie vonden wij bijvoorbeeld tegenvallen en is daarom niet vermeld.

   Eigenlijk proberen we mensen met ons artikel vooral ook te prikkelen. Loop Leonidas eens voorbij en kijk verder, want er is zoveel moois en goeds te koop in Antwerpen :)

  • Reply
   de baere rik
   15 maart 2016 at 08:55

   vind ook dat het lijstje niet compleet is “DEL REY” daar niet in vermelden is ongelooflijk ,zo een top chocolatier met zoveel jaren topprestaties en de hoogste kwaliteit van grondstoffen en innovatie van chocolade , zou nog eens op bezoek gaan !!

   • Reply
    Michella
    15 maart 2016 at 09:23

    DelRey is zeker ook een goede. Wat ik al eerder zei is dit lijstje natuurlijk ook subjectief, het is gebaseerd op onze ervaringen van dat moment, tijdens de chocolate week. En DelRey viel er nu voor ons buiten. Dat dit onze vijf favorieten zijn, wil niet zeggen dat alle anderen slecht zijn natuurlijk :)

    Wat jammer is van DelRey is dat ze tijdens de Chocolate Week alleen de keuze voor warme chocolademelk geven bij het inleveren van je coupon. Je kunt er dus niks van hun bonbons proeven (en ik houd niet van warme choco).

 • Reply
  Eddy Van Tittelboom
  30 maart 2016 at 19:54

  Ik vind de lijst zeker niet compleet,Arijs,Marcolini, Mary, Chocolate line. Zijn niet van Antwerpen!
  Wel Watté, Goosens,Burie,Delrey,Bastin,Jitsk, Dat zijn Antwerpse chocolatiers.

  • Reply
   Michella
   31 maart 2016 at 12:20

   Beste Eddy,

   Zoals al eerder aangegeven hebben we ons niet gericht op origine, maar puur op Antwerpen als vestigingsplaats. Ik vermoed dat er hier Vlaams-Nederlandse taalverwarring in het spel is, in het Nederlands betekent “van Antwerpen” niet per se Antwerpen van origine. Daarnaast is een artikel als dit altijd subjectief, het lijstje is gebaseerd op de mening van vier proevende mensen. Overigens verbaas ik me elke keer dat Burie wordt genoemd, wij vonden dat unaniem geen succes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.